Astăzi s-a dat startul Festivalului „Ars Sacra”, un proiect inspirat de Budapesta și aflat la cea de-a doua ediție în Sibiu. Levente Serfőző a fost cel care a venit cu ideea de uni confesiunile religioase din Sibiu în cadrul acestui program, mărturisit că și-a dorit să promoveze aici, acasă, adevăratele valori culturale și sacre: nevoia de frumos, de bine și de adevăr.
Deschiderea oficială a Festivalului „Ars Sacra” a avut loc astăzi, la ora 11, în Sala de Expoziții a Primăriei Municipiului Sibiu, care cofinanțează cea de-a doua ediție a proiectului.
„Din anul 2007, în a treia săptămână a lunii septembrie, în același timp cu Zilele Patrimoniului Cultural UNESCO, se organizează Festivalul Ars Sacra. Inițiativa a pornit de la Budapesta și a devenit un festival internațional, care promovează adevăratele valori culturale. Scopul festivalului este de a scoate la lumină rădăcinile iudeo-creștine ale culturii europene, sacralitatea culturii cu toate ramurile artei, promovând ascensiunea și unitatea spirituală a sufletului. Cei care mă cunosc mai îndeaproape știu despre mine că am inițiat multe proiecte în Sibiu și am contribuit cu modestele mele cunoștințe, care, sper eu, aduc valoare atât culturale, cât și comunitare, spirituale. După mai multe proiecte puse pe picioare și demarate la Sibiu, acum circa zece ani am pus ochii pe un festival care mie, personal, îmi lipsea. Mi-am dorit așa ceva la mine acasă. Câțiva ani m-am gândit la el. Apoi a venit nefasta perioadă cu restricții, atât sanitare, cât și sociale, iar în 2022 m-am decis: trebuie inițiat. Din punct de vedere ecumenic, Sibiul este extrem de ofertant. Am propus confesiunilor să demarăm împreună acest minunat festival. Și ca o minune, care ți se arată deseori în viață, doar trebuie să crezi și să accepți aceasta, mi-am dat seama că, indiferent de religia mea, am găsit prieteni, cunoscuți și, în primul rând, deschidere spre frumos și colaborare la toate cultele din Sibiu. Șase parohii istorice au aedrat la spiritul acestui festival și am organizat prima ediție din Sibiu anul trecut. Cu foarte puține resurse, dar cu un mare scop comun: deschiderea și voința de a ne reîntoarce la adevăratele valori culturale și sacre, nevoia de frumos, de bine și de adevăr”, a spus Levente Serfőző.
Anul acesta, între 14- 22 septembrie, arta sacră va fi prezentată publicului sibian.
„Mai multe expoziții, Ziua Bisericilor Deschise, tururi ghidate mai deosebite, o conferință, spectacole literar-muzicale și aproape în fiecare zi de Festival câte un concert. Acestea ne vor bucura sufletele. Moto-ul festivalului din acest an este „Adevărul aduce pace”. (…) Mulțumesc Primăriei Sibiu că a inclus deja de la a doua ediție acest Festival printre cele valoroase și susținute prin Agenda Culturală”, a mai spus coordonatorul Festivalului.
La deschiderea oficială a proiectului din acest an a fost prezent și Helmut Lerner, viceprimar al Sibiului.
„Mulțumim organizatorilor că au ales această clădire frumoasă a Primăriei Municipiului Sibiu. După cum știți, clădirea a fost inaugurată în anul 1906 și a găzduit sediul fostului Palat al Băncii de Credit Funciare, iar după al Doilea Război Mondial a fost sediul mai multor instituții de stat. Câțiva ani mai târziu, a fost sediul CEC-ului. În clădirea de față, complet renovată, a început să găzduiască sediul Primăriei Sibiu, cu acest spațiu frumos amenajat, unde se pot organiza, după cum puteți vedea, expoziții și activități asemănătoare. Expoziția de față evidențiază specificul acestui Festival. Vă dorim multe ediții în continuare și mulțumiri tuturor celor care se implică!”, a spus viceprimarul municipiului.
La rândul său, artistul Ștefan Orth, cetățean de onoare al municipiului Sibiu și cu studii în artă și în domeniul cultelor, a menționat că „nu arta e sacra, ci mai degrabă conținutul”, punând accent pe evenimentele ce dau sacralitatea acestui eveniment.
La evenimentul de astăzi, și Biserica Romano- Catolică „Sfânta Treime” din Sibiu a transmis un mesaj: „Sacru este un termen care, de obicei, în fenomenologia religiilor, se opune termenului „profan” și indică o realitate care este strict separată de cotidian, ce amintește de sfera supranaturală. (…) În cadrul acestui Festival, veți avea ocazia de a admira opere de artă atât vizibile, cât și sonore, provenite din patrimoniul multisecular al acestui oraș și al Europei, opere de artă care sunt expresii ale diferitelor comunități religioase care definesc acest oraș”.
Odată cu deschiderea oficială a Festivalului, a avut loc și vernisajul expoziției „Legenda Sfântului Ladislau pe fresce ale bisericilor din Transilvania”, prezentată de istoricul dr. Mihaly Jano, din Sf. Gheorghe.
De asemenea, a avut loc și un moment artistic, susținut de Brita Falch Leutert, Christine Grahl, Jürg Leutert, Klaus Philippi -voce – Antifon Ladislaus honoratur, Csillagoknak, Da pacem / Dă-ne pacea.
De la ora 12, ziua a continuat cu o conferință denumită sugestiv „Regele Sfântul Ladislau”, în Sala Oglinzilor a FDGR.
Programul complet al Festivalului „Ars Sacra” poate fi văzut AICI.