Încetul cu încetul, moda stabilirii în zonele limitrofe orașului îi cuprinde pe tot mai mulți sibieni. Exasperați de aglomerația citadină, unii își vând proprietățile din Sibiu pentru care au plătit rate ani de zile și au făcut sacrificii însemnate, căutându-și liniștea într-o așezare rurală, apropiată de oraș.
Diferențele dintre mediul urban și cel rural sunt nesemnificative sau chiar inexistente, dacă vorbim despre comunele în care infrastructura a fost modernizată și poți beneficia de confortul pe care îl găsești în Sibiu.
Au început să apară tot mai multe proprietăți nou construite în comunele din jurul Sibiului, Șelimbărul nemaifiind singura așezare rurală în care s-au mutat mulți sibieni.
De exemplu, în Cristian au început să se mute tot mai mulți locuitori ai burgului, comuna având avantajul distanței mici față de municipiul reședință de județ, al liniștii și al împrejurimilor pitorești (este aproape de Gura Râului, Orlat sau Săliște).
Cum era și firesc, prețurile caselor din localitățile mai liniștite spre care se orientează sibienii au crescut, însă, având în vedere suprafețele mai mari decât cele din oraș, continuă să fie mai avantajoase.
Spre deosebire de casele din Sibiu, cele de la țară beneficiază de curți și grădini generoase, familiile cu copii sau cu animale de companie văzând un atu în această situație.
Există situații când două familii hotărăsc să achiziționeze o proprietate cu două corpuri de casă distincte, împărțindu-și grădina.
Printre ofertele de acest fel de pe piața imobiliară figurează și o casă din Cristian, cu o curte generoasă, suprafața totală a terenului fiind de 835 mp.
Există două corpuri de clădire, anunță proprietarul terenului. Corpul 1 dispune de: casa din față, formată din 2 camere, 1 baie și pivniță mare (2 încăperi), cu suprafață utilă de 39,22 mp plus pivință 36,94 mp. Corpul 2 presupune intrare separată și casă nouă, pe un nivel, construită în 2024, fiind formată din: 1 bucătărie luminoasă și generoasă de 15.5 mp cu ieșire pe terasă; living 30 mp; dormitor 1 de 13,5 mp; dormitor 2 de 14,5 mp; dormitor matrimonial 3 de 20.3mp cu baie de 6,9 mp si dressing de 10, 5 mp; baie 1, 4mp; terasă 12.5mp. Suprafața utilă este de 115,2 mp. Casa are geamuri termopan cu 3 sticle antracit exterior și alb interior.
Casele sunt branșate la apă, canal, curent, gaz, curtea cuprinde și parcare pentru două mașini, terasă, gazon și gradină cu pomi fructiferi și viță-de-vie.
Prețul total este de 226.000 euro, negociabil.
Mai multe detalii AICI.
În comparație, în Sibiu, există apartamente cu trei camere situate pe Calea Dumbrăvii sau Bulevardul Victoriei, care costă cât această proprietate, dar nu au curte, fiind doar simple locuințe la bloc.
Același proprietar are și un teren de vânzare, cu o suprafață de 485 mp, cu PUZ aprobat și autorizație de construcție aprobată, valabilă patru ani din data de 4 ianuarie 2023. Utilitățile sunt la capătul străzii: apa, canal, gaz și curent electric, care urmează a fi trase pe toate parcelele în viitorul apropiat, scrie proprietarul terenului. Suprafața utilă a proiectului aprobat este de 159 mp.
Terenul costă 40.500 euro.
Mai multe detalii AICI
Muncă online, casă la țară
După pandemia de COVID-19 și experiențele neplăcute din perioada carantinei, mulți au căutat liniștea unei proprietăți situate în afara orașului.
Creșterea posibilităților de a lucra online a fost încă un motiv de luat în seamă pentru cei ce au renunțat la viața din oraș în schimbul verdeții, aerului curat și liniștii de la sat.
George și Tania s-au mutat în urmă cu un an și jumătate la 15 km de Sibiu. Au doi copii și un cățel, așa că în grădina de 450 mp e loc pentru toată lumea.
„Soțul meu lucrează online, iar eu fac naveta cu mașina și, uneori, ajung la serviciu decât dacă m-aș fi deplasat exclusiv prin oraș. Mi-am făcut programul în așa fel încât să pot să îi iau pe cei mici de la școală și vreau să vă spun că nu m-aș mai muta vreodată înapoi în oraș. Mergem în weekend în centru, în Piața Mare, la o pizza, ne întâlnim cu prietenii și e suficient! Liniștea pe care ne-o dă căsuța în care ne-am mutat nu ne-ar fi putut-o oferi, cel puțin la prețul la care am cumpărat-o, nicio altă casă din Sibiu”, ne-a mărturisit Tania.