Deputatul Marius Vulcan: „Micii antreprenori cu magazine care comercializează băuturi ambalate în recipiente returnabile reclamă des dificultățile întâmpinate în circuitul SGR și modul în care sunt direct afectați prin sarcinile ce le sunt alocate”

Deputatul Marius Vulcan a postat un mesaj pe pagina oficială de Facebook prin care subliniază faptul că  „Micii antreprenori cu magazine care comercializează băuturi ambalate în recipiente returnabile, obligați să se înroleze în sistemul de garanție-returnare, reclamă des dificultățile întâmpinate în circuitul SGR și modul în care sunt direct afectați prin sarcinile ce le sunt alocate, pe timpul și banii lor”.

„Dorim o țară curată, colectarea selectivă a deșeurilor și reutilizarea materiei prime, într-un sistem echitabil și mai ales funcțional, în care etapele procesului se realizează corect și fără a genera blocaje, financiare și operaționale, pentru cei implicați. Legislația abia pusă în aplicare are nevoie de o serie de ajustări, elaborate transparent și în consultare cu mediul de afaceri. Soluții sunt necesare pentru toate categoriile de actori implicați, de la producători de mărfuri ambalate să se orienteze spre soluții mai sustenabile, până la fluxurile de colectare și plată a garanției, pentru a nu crea blocaje. Modelele de succes din alte țări privind gestionarea ambalajelor reutilizabile conțin un concept adaptat din piața financiară, anume ”clearing house”, adică o ”casă de compensare”. Rolul acestui terț este de a fi garantul, pentru părțile implicate, că operațiunile se desfășoară corect, în timp și echitabil. Casa de compensare îndeplinește mai multe roluri, de la validarea operațiunilor, asigurarea decontărilor, gestionarea riscurilor și evidența transparentă a întregului proces”, a spus Marius Vulcan.
Conform deputatului, mecanismele sistemului de casă de compensare asigură eficiența și securitatea tranzacțiilor efectuate și accesul la informații corecte și în timp real.
Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.