Cea de-a XXIII-a ediție a Sibiu Opera Festival a ajuns la final, în weekend. Proiectul, derulat de Filarmonica de Stat Sibiu, a avut loc în perioada 26 septembrie – 12 octombrie.
La această ediție și-au dat „întâlnire” pe scena SOF Opera Națională București, Operei Națională Română Iași, Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Opera Națională din Brașov și, pentru prima dată, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța și Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați. De asemenea, și Orchestra Filaronicii de Stat Sibiu a evoluat în cadrul spectacolelor.
Cei mai mulți spectatori au fost la „Nunta la Figaro”, unde și Carmen Iohannis a luat parte, alături de elevii săi.
De asemenea, SOF 2024 a impresionat și prin succesul recitalurilor „Take An Opera Break”, menite să anunțe evenimentele mari din cadrul proiectului, în spații neconvenționale.
„De mult succes s-au bucurat și recitalurile „Take An Opera Break” în spațiile neconvenționale. Am văzut acolo cum muzica are puterea de a aduna în câteva minute sute de oameni, făcându-i să vibreze la unison. Am văzut pe pietonala Bălcescu, pe esplanada Sălii Thalia, foarte bine primit a fost și momentul muzical din stația de autobuz. Iată că muzica poate fi coborâtă în stradă, poate lua și autobuzul, ea fiind o călătorie”, a declarat Mihai Colibaba, purtător de cuvânt al Filarmonicii de Stat Sibiu.
Tot mai mult succes, de la an la an
Sibiu Opera Festival cunoaște o dezvoltare înfloritoare de la an la an. „Festivalul s-a dezvoltat în timp, a reușit să adune pe lângă manifestările centrale și manifestări adiacente. Când am venit la conducere, am preluat acesti festival într-un anumit stadiu de dezvoltare. Erau acele recitaluri „Take An Opera Break”, care acum s-au dezvoltat și au devenit mult mai vizibile. Anul acesta, am reușit să cucerim anul acesta și ședința de plen a CJ, unde tinerii muzicieni au cântat arii celebre și au primit aplauze la scenă deschisă, în picioare, de la consilierii județeni”, a explicat Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
O componentă importantă a Festivalului a fost și masterclass-ul dedicat tinerelor voci, condus de Ruxandra Donose și Elena Moșuc.
„Poate cea mai importantă adiție a Festivalului este masterclass-ul tinerelor voci. De câțiva ani încoace, se dezvoltă și această latură educativă, de care avem nevoie, mai ales la Sibiu, un loc în care nu avem încă studii superioare muzicale. În fiecare an, masterclass-ul aduce profesori extraordinari. Anul acesta, am avut norocul, șansa să avem două mari vedete, Ruxandra Donose și Elena Moșuc, două voci superbe. Ambele au suferit enorm când Gala Sibiu Opera Festival s-a anulat din cauza organizării grevei de către colegii noștri din Sindicat. Tinerele voci au plâns foarte mult, până când, în acest hol, noaptea târziu, cei de la Hotelul Împăratul Romanilor, le-au permis ca pe un mic pian să își treacă totuși repertoriul de concert și să se bucure de faptul că au reușit să cânte. Unii dintre ei ar fi trebuit să debuteze cu Orchestra… Dar o viață contemporană înseamnă și foarte multe surprize”, a spus, într-o conferință de presă, Cristian Lupeș.
Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a declarat că anul viitor își dorește să aducă la SOF și opere din străinătate.
„Vă promitem că pentru anul viitor vom face cele mai intense eforturi în așa fel încât să reușim să aducem și teatre din străinătate, suntem în discuții”, a explicat Lupeș.
Proiectul a fost cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.