În perioada 08 – 11 octombrie, inspectorii I.T.M. Sibiu au efectuat controale la angajatorii care desfășoară activități de spălare și curățare a articolelor textile și a produselor din blană precum și la cei care desfășoară activități de întreținere corporală.
Aceștia au urmărit cum sunt respectate legile privind contractele individuale de muncă si cum sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor. Au fost verificați 18 angajatori din domeniile vizate.
Ce sancțiuni au aplicat inspectorii ITM
„În domeniul relațiilor de muncă au fost dispuse următoarele sancțiuni: 2 amenzi pentru muncă nedeclarată și subdeclarată, în valoare totală de 30.000 lei: 1 amendă de 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, respectiv 1 amendă de 10.000 lei pentru primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial. O amendă de 1.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legate de timpul de muncă, însoțită de 11 avertismente. O amendă de 5.000 lei și 10 avertismente pentru nerespectarea altor prevederi legale. Au fost aplicate 46 de măsuri de remediere pentru asigurarea conformității legale.
În domeniul Securității și Sănătății în Muncă au fost dispuse următoarele sancțiuni:
2 amenzi în valoare totală de 3.500 lei: 1 amendă de 500 lei pentru lipsă registru unic de control și o amendă de 3.000 lei pentru și 37 de avertismente pentru nereguli identificate.
Măsuri de remediere: 39 de măsuri de remediere pentru asigurarea conformității legale”, au transmis reprezentanții ITM Sibiu.
Care au fost neregulile constatate de inspectorii ITM
Printre neregulile constatate de inspectorii de muncă s-au numărat: lipsa unei evidențe a orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, lipsa contractului individual de muncă la locul de muncă controlat, neinformarea salariaților în ceea ce privește drepturile pe care aceștia le au referitor la respectarea principiului egalității de șanse și de tratament în domeniul relațiilor de muncă, neînmânarea unui exemplar al contractului de muncă salariatului, neincluderea în contractul individual de muncă a tuturor elementelor privind munca la domiciliu, instruire insuficientă, lipsa deciziei de nominalizare a lucrătorului desemnat, lipsa evidenței zonei cu risc ridicat și specific, neprezentarea documentelor solicitate.