Ce au avut consilierii județeni pe agenda de lucru, în octombrie

Consiliul Județean a avut o agendă plină în luna octombrie: modernizarea podurilor și a drumurilor din județ, case noi pentru copiii cu dizabilități de la ”Prichindelul”; au fost livrate primele microbuze electrice pentru transportul elevilor din județ, a fost dotat Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu cu aparatură de înaltă performanță pentru combaterea infecțiilor nosocomiale și pentru Terapia Intensivă Neonatală.

De asemenea, în luna octombrie a continuat livrarea recipientelor destinate colectării selective, peste 71.000 de recipiente fiind distribuite în nordul județului.  

Modernizarea drumurilor județene și a podurilor, în atenția CJ și în luna octombrie

În octombrie, Drumul județean 141 C Broșteni – Bogatu a fost reabilitat. Investiția completează modernizările realizate de Consiliul Județean Sibiu în infrastructura rutieră de pe Valea Secașelor. Au fot reabilitați încă 10 km de drum județean, lucrările fiind terminate cu 6 luni înainte de termenul stabilit. Podul din Broșeni a fost modernizat, valoarea investiției fiind de 42.364.459,08 lei cu TVA, sursa de finanțare fiind Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Președinta Daniela Cîmpean a semnat contractul de finanțare de peste 74 de milioane lei pentru modernizarea drumului județean DJ 106 G. Valoarea contract de finanțare este de 74.445.440,48 lei, sursa fiind Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Au fost executate lucrări la podul de la Arpașu de Sus și la cele de pe raza localității Șomartin, la trei dintre cele cinci poduri aflate în reabilitare: Podul pe DJ 105H Arpașu de Sus km 5+382, la care lucrările au un grad de realizare de 70%, fiind montate grinzile, care cântăresc 32 de tone fiecare. Valoarea totală a investiției este de peste 6,2 milioane lei, cu TVA. Podul pe DJ 104 E Șomartin – Arpașu de jos, la km 3+420, gradul de realizare este de 70%, la care s-a executat o nouă suprastructură din grinzi prefabricate, valoarea totală a investiției fiind de peste 5,5 milioane de lei cu TVA și podul pe DJ 104 E Șomartin – Arpașu de jos, la km 4+739, la care gradul de realizare a lucrărilor este de 95%. La acesta s-a executat o nouă suprastructură din grinzi prefabricate, valoarea totală a investiției fiind de 1,6 milioane de lei cu TVA.

În luna octombrie a continuat livrarea recipientelor destinate colectării selective. Peste 71.000 de recipiente au fost distribuite în nordul  județului Sibiu, acestea ajungând în Mediaș, Dumbrăveni, Șeica Mare, Dârlos , Moșna , Brateiu, Axente Sever, Bazna, Blăjel, Copșa Mică, Târnava, Laslea, Micăsasa, Biertan, Șeica Mică, Hoghilag, Valea Viilor, Alma, Ațel, Mihăileni. Valoarea totală a investiției este de 75.337.213,43 lei, din care fonduri UE: 49.420.609,26 lei, cu TVA, iar contribuția CJ Sibiu a fost de 25.916.604 lei cu TVA.

Primele microbuze electrice destinate elevilor, livrate în județ, în octombrie

”Iris” și ”Călin”  sunt casele noi ale copiilor cu dizabilități de la ”Prichindelul”.  24 de copii instituționalizați vor locui în spațiile nou amenajate, investiția fiind realizată de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu DGASPC Sibiu. Valoarea investiției este de 4.963.997,98 lei cu TVA, sursa de finanțare fiind fonduri UE, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Au fost livrate primele microbuze electrice pentru transportul elevilor din județul Sibiu.  26 de microbuze au ajuns la Sibiu, în cadrul proiectul fiind achiziționate 41 de microbuze de 8+1 locuri și 15 microbuze de 16+1 locuri. Microbuzele mici vor fi livrate în 39 de localități din județ și la două centre școlare: CSEI nr. 1 și CSEI Turnu Roșu. Valoarea investiției este de 35.904.040,44 lei cu TVA, sursa de finanțare fiind fonduri UE, PNRR.

Investițiile în spitalele județului, o prioritate a Consiliului Județean, în octombrie

Consiliul Județean Sibiu a primit „Avizul de oportunitate” al Ministerului Sănătății privind Noul Spital. Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost dotat cu aparatură de înaltă performanță pentru combaterea infecțiilor nosocomiale și pentru Terapia Intensivă Neonatală, respectiv masă de operație cu un procesor automat de probe microbiologice, sistem automat de detecție microbiană și de determinare a sensibilității la antibiotic; aparate de dezinfecție; stații de sterilizare echipamente pentru producere aer ultracurat; mașini de spălat instrumentar; mașină de curățat cu ultrasunete; sistem purificare aer cu filtru HEPA; sistem de curățare și dezinfecție cu abur pentru suprafețe. Valoarea totală a proiectului este de peste 33 de milioane lei, sursa de finanțare: fiind fonduri UE, prin PNRR. Terapia Intensivă pentru nou-născuți a fost dotată cu 55 de echipamente, incubatoare, mese de reanimare, monitoare de ventilație, simulatoare, manechine, aparat pentru tratarea retinopatiei, etc. Valoarea totală a proiectului este de peste 14 milioane de lei, sursa de finanțare: fonduri UE, prin PNRR.

În luna octombrie s-a primit finanțarea europeană pentru reabilitarea energetică a două clădiri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu: Policlinica de Stomatologie și Pavilionul Administrativ, lucrări pentru care CJ Sibiu a obținut aproximativ 30 de milioane de lei.Lucrările vor reduce consumul de energie pentru încălzire și emisiile de dioxid de carbon. Sursa de finanțare: fonduri UE, prin Programul ”Regiunea Centru” 2021 – 2027.

„Trei Culori și-o Singură Credință: Românească”, în octombrie, la CJ

Județul Sibiu este parte dintr-un proiect Interreg Europe alături de parteneri din nouă țări, noul concept pentru dezvoltarea turismului în județul Sibiu, SLOWDOWN. În perioada următoare vor avea loc întâlniri  în județ pentru  identificarea de oportunități de dezvoltare a noului concept – turism lent.

Consiliul Județean Sibiu a găzduit în perioada 21 -25 octombrie cea de-a doua vizită de lucru din cadrul proiectului „Trei Culori și-o Singură Credință: Românească”, în cadrul căreia au avut loc noi schimburi de experiență și exemple de bună practică pentru oaspeții din Republica Moldova, respectiv întâlniri, vizite, ateliere la Sibiu, Avrig, Rășinari și Cristian.

Evenimentele culturale ale lunii octombrie nu au lipsit de pe agenda CJ. Astfel, sibienii au putut participa la Sibiu Opera Festiv, la ASTRA FILM FESTIVAL și la evenimentul „Junii-Sibiului… o poveste fără de sfârșit”.

 Sursa foto: Arhiva Sibiul Azi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.