Platforma DREPT și-a prezentat astăzi, în prezența presei, prioritățile pentru județul Sibiu. DREPT a fost reprezentată de liderul platformei, Vlad Gheorghe și de cei doi candidați din Sibiu, Elena Lotrean – pentru Senat și Marius Vulcan – pentru Camera Deputaților.
Prima prioritate DREPT este o legislație dreaptă, aplicabilă și aplicată.
Un prim punct este confiscarea averilor nejustificate. DREPT a susținut acest mesaj în întreaga campanie și îl susține în continuare.
Vlad Gheorghe a exprimat poziția DREPT: ”Privim cu indignare declarația actualului premier și candidat la președinție –”Cred că am vorbit prea mult despre justiție. Gata, funcționează, hai să o lăsăm în pace” (22.10.2024, Marcel Ciolacu).
Liderul DREPT a afirmat că intenționează ca imediat după conferința de presă să depună la ANAF Sibiu o cerere de executare silită a averii dobândite ilegal de Klaus Iohannis. El a precizat că a mai depus o astfel de cerere, iar răspunsul vag și sumar primit este dezamăgitor, încă o dovadă a dublei măsuri a aplicării executărilor silite.
În România, justiția este ineficientă. Biroul electoral central a interpretat în afara legii conceptul de partid parlamentar, raportându-l la întreaga perioadă electorală și nu la textul de lege, care în mod clar precizează data începerii calendarului electoral. Poate părea o tehnicalitate, dar rezultatul premeditat a fost eliminarea partidului DREPT din BEC și din birourile de circumscripție, pentru a nu permite membri în birourile județene și în secțiile de votare. Deși am contestat această hotărâre, Curtea de apel București a întârziat motivarea timp de 40 de zile. Pe scurt, chiar dacă acum va fi dată o decizie favorabilă de la Înalta Curte, ea ar fi tardivă și practic inaplicabilă.
Marius Vulcan a declarat: ”Exercitarea dreptului de a alege și a fi ales necesită o viziune complet nouă, adaptată, care să confere deplină încredere în întregul proces și să elimine orice suspiciune de fraudă.”
Peisajul politic recent și așa-zisele alternative
Așa cum se poate observa din declarații ale liderilor de dreapta progresiști (V Voiculescu, Fritz, Drulă și chiar, la noi la Cisnădie, noul primar) aceștia ”îmbrățișează” constituirea unor ”majorități” cu PSD, poziții de neimaginat acum 3 luni. Este limpede pentru un număr crescând de alegători conștienți că alternativa la vot pentru cei care se distanțează de majoritatea PSD este alta.
DREPT nu concepe o alianță cu PSD sau AUR și consideră că astfel de declarații făcute de alte partide considerate alternative sunt demersuri populiste, aparent mascate sub realism politic pentru binele cetățenilor.
”DREPT este continuatorul de drept al idealurilor care au adus oameni noi în politica românească.”, a afirmat Vlad Gheorghe, liderul platformei.
Prioritățile naționale și cazurile specifice din județul Sibiu
Sănătate – Spitalul Județean, cel mai vizibil eșec sibian
Marius Vulcan a amintit de proiectul Spitalului Județean, ”despre care se discută de mulți ani și pe care autoritățile sibiene și reprezentanții actuali nu reușesc nici măcar să îl pornească. Este inexplicabil și inacceptabil să nu se găsească bani, câtă vreme în PNRR au fost fonduri pentru spitale regionale; nu și pentru Sibiu. Soluția nu este reducerea dimensiunii proiectului, ci accesarea surselor de finanțare pentru un spital de dimensiunea și complexitatea necesare județului.”
Strategia Națională pentru Sport – un document fără finalitate.
Ne-am obișnuit la Sibiu să tolerăm epave ca Bazinul Olimpia, terenul de rugby din Valea Aurie și alte baze sportive, aflate acum la Agenția Națională pentru Sport, în trecutul recent la Ministerul Tineretului și Sportului. Ele sunt într-un grad avansat de degradare, în timp ce în mediul privat există capacitate și fonduri care le pot transforma în inițiative viabile. Așa cum e acum formulată, strategia națională ia ca țintă țări foarte dezvoltate – Australia, Irlanda – dar nu oferă nicio soluție pentru România. Aceste baze pot fi scoase din administrarea statului și alocate pentru parteneriate public-private funcționale.
Marius Vulcan: ”Agenția Națională pentru Sport nici măcar nu știe că are aceste baze în patrimoniul ei. I-am cerut doamnei Lipă să găsească o soluție juridică, se pare că nu o are – o să i-o oferim noi, o să creăm baza legală prin inițiativele pe care le vom avea în Parlament Acum pentru orice entitate privată, e un coșmar birocratic alierea cu Statul Român. Ne propunem să creăm baza legală necesară pentru a încuraja aceste parteneriate și chiar trecerea în administrare privată a acestor baze.”
Justiția din Sibiu nu are o casă
Tribunalul Sibiu este ultimul din țară care încă nu a fost renovat – funcționează în chirie. Clădirea e în paragină, foarte vizibilă pe Bulevardul Victoriei, iar soluția de revenire nu se preconizează.
Educație pentru copii, dar și pentru adulți
Antreprenoarea Elena Lotrean, activă în domeniul educației, a amintit de necesitatea educației la toate vârstele și de impactul acesteia și în economie: ”Vedem societatea în care trăim, care se pregătește de o nouă Renaștere, o revoluție a inteligenței artificiale și avem nevoie să prindem acest tren. Dacă ar crește cu 20 de puncte scorul laa PISA ar crește și PIB-ul României cu 6-7 procente.”
Finanțări și stabilitate fiscală
Ambii candidați au mai exprimat îngrijorarea antreprenorilor asupra instabilității fiscale, a nevoii de a planifica afacerile, de a gestiona corect contractele de creditare, de achiziții și contractele de angajare. Cel mai important sprijin pentru aceste activități firești ale oricărei afaceri este un cadru fiscal stabil. În al doilea rând e necesar sprijin prin finanțări reale, monitorizate în timp.
”Aș vrea să știu care este politica fiscală a Statului Român și acum și peste 3 sau 5 ani, să pot face un plan și ca om, contribuabil, și ca antreprenor. E normal să pot face asta, ca persoană fizică, cu atât mai mult ca afacere. În momentul de față nu este nimeni în stare să spună ce se va întâmpla după 1 ianuarie.”
Pentru alegerile parlamentare din Sibiu, cei doi candidați DREPT se regăsesc la poziția 19 pe buletinul de vot.
Elena Lotrean, candidat la Senat
Fondatoarea Școlii Româno-Finlandeze ERI și a Finnish Teacher Training Centre. Cu o experiență de peste 30 de ani în educație, voluntariat și organizații internaționale, Elena Lotrean este un susținător fervent al educației de calitate și al implicării tinerilor în viața publică și economică.
Marius Vulcan, candidat la Camera Deputaților
Deputat și membru al Comisiei de Apărare, cu o carieră juridică de peste 24 de ani și o experiență vastă în structuri guvernamentale, proiectul politic al lui Marius Vulcan pentru Sibiu include măsuri pentru îmbunătățirea justiției prin specializarea completelor de judecată și accelerarea soluționării dosarelor, precum și inițiative legate de apărarea națională în contextul geopolitic actual. De asemenea, pune un accent deosebit pe dezvoltarea sportului de masă, promovând accesul la sport pentru toate categoriile de vârstă și sociale, susținut de experiența sa ca fost jucător de rugby și fondator al cluburilor sportive pentru copii.
Comandat de PARTIDUL ”DREPTATE ȘI RESPECT ÎN EUROPA PENTRU TOȚI” – D.R.E.P.T. – Sibiu, Cod MFC: 11240046. Publicat de SC Concept Partners DAM SRL – Publicația Sibiul Azi – www.sibiulazi.ro.