Are o carieră academică uluitoare în spate, fiind profesor de limba literatura engleză mai multe decenii, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. De când s-a pensionat, a regăsit un vechi meșteșug pe care îl iubea din copilărie: confecționarea obiectelor decorative din ceea ce are la îndemână. Dă o altă viață și o altă utilitate, de exemplu, tigăilor pe care le transformă în ceasuri, fiarelor de călcat ce devin adevărate decorațiuni inedite, dar și bucăților din lemn pe care le însuflețește ca opere de artă. De asemenea, a transformat și un ceainic într-o veioză.
Vorbim despre Ileana Cristea, artizan local, căreia i-am aflat câteva dintre pasiunile sale în cadrul unui interviu din agenda proiectului „Gusturi și Culori – Povestea Meșteșugarului Local”, o acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda Culturală 2024, derulată de Asociația ACT Sibiu, prin președintele Claudia Buidan.
Odată ce pășești în liniștita curte a doamnei Ileana Cristea, te pătrunde un gând că ai fi într-o poveste plină de culoare. Multă culoare, liniște și Blackie, o cățeluță teckel ce îi este inspirație în multe dintre creații.
Ileana Cristea a fost protagonista uneia dintre poveștile „Gusturi și Culori” și mărturisește că pasiunea pentru obiectele handmade este veche, dar a prins aripi abia după pensionare, când a avut mai mult timp pentru ele.
„Totul a început ca orice chestie de suflet, fără să-mi dau seama. M-am dus la o prietenă, care e dentistă și care făcea niște întâlniri din astea cu prietene acasă. Am învățat cu tehnica șervețelului. Pe urmă, am făcut fel de fel de lucruri din obiecte vechi, șorțuri din cămăși. Și apoi am început să fac singură, ca să-mi treacă timpul, să-mi schimb un pic, cum să zic, nu neapărat orientarea sau gândirea, dar să-mi diversific felul de a-mi petrece vremea. Și am început pe doguri, cu șervețelul. Femeie fiind, am zis că vreau mai mult. Și atunci am început să caut pe Google niște tehnici, acum șase ani. Eu am cochetat cu această idee încă din copilărie. Am tablouri făcute pointilism, de exemplu, diverși autori, străini sau români. Le am pe hârtie A4. Deci sunt de 50 de ani făcute. Mai făceam mărgele din făină. Am avut înclinare… Am cântat la chitară. Am interpretat teatru în facultate. Am cântat cu o formație profesionistă de muzică ușoară câțiva ani buni. Adică m-a susținut mult partea artistică în partea intelectuală, să zic așa. S-au îmbinat. Mă bucur că am ajuns unde am ajuns. Mă bucur că sunt unde sunt. Mă bucur că sunt sănătoasă și pot să mai muncesc în continuare. Să dea Dumnezeu să avem sănătate”, spune Ileana Cristea.
Experiență în SUA
Aceasta a avut o carieră bogată la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, la Catedra de Limba Engleză. I-a plăcut mult literatura neagră, adică cea scrisă de autori de culoare.
„Aici am susținut teza de doctorat, dar materialele și marea majoritate a cercetării am făcut-o în Statele Unite la Columbia University din Missouri, cu care eram înfrățiți ca universitate. Acolo am avut și marea, deosebită plăcere să întâlnesc și scritoare afroamericane. A fost ceva deosebit, atât pentru mine, cât și pentru Sibiu, zic eu”, spune Ileana Cristea.
Creațiile sale au la bază starea ei de spirit. Creează din suflet și doar atunci când are chef să o facă.
„Când simt că îmi vine să pictez ceva, mă așez la masă. Dacă e 11 noaptea, îmi aprind veioza și mă apuc. Dacă nu am chef, nu lucrez. Gătesc. Îmi place teribil să gătesc, să mănânc. Nu mănânc mult. Mănânc puțin și bun. Și îmi place să gătesc. Foarte mult îmi place! În general, încerc să creez din obiecte vechi. Vreau să le dau o viață nouă, adică să nu mai fie ce au fost. Am avut un wok, de exemplu, care l-am ținut în pivniță și a ruginit. Parcă era păcat să îl arunc. L-am șmirgheluit, l-am uns, l-am vopsit și l-am făcut un ceas de perete. Ca să fie altceva decât ce a fost de el. Îmi place să le dau altă viață, altă turnură, altă orientare”, spune Ileana Cristea.
„Vorbesc foarte mult cu obiectele”
Ileana Cristea creează și pe comandă, iar îndeosebi în perioada frumoasă a anului creațiile sale se găsesc și la Piața Volantă Transilvania. De asemenea, o parte din produsele sale se găsesc și în centrul Sibiului, la un magazin de handmade, vizavi de Carrefour-ul de pe Bălcescu.
Mărturisește că îi e greu să se despartă de obiectele sale pe care, frecvent, le face cadou celor dragi.
„Eu vorbesc foarte mult cu obiectele. E un fel de a trăi pentru mine. De exemplu, când văd o scoarță de lemn zic că vreau să fac o candelă. Și fac cumva legătura cu Divinitatea. Eu Îl am pe Dumnezeu cu mine”, ne spune aceasta.
Ne mai mărturisește că nu are planuri de viitor pentru a-și extinde neapărat afacerea, dar subliniază că, de va fi sănătoasă, își dorește să facă parte din expoziții pentru ca lumea să îi cunoască mai bine lucrările. Până acum, a exus la Muzeul ASTRA și la Casa Armatei.
„Gusturi și Culori – Povestea Meșteșugarului Local” este o acțiune cofinanțată de Consiliul Judetean Sibiu, susținută de La Fantana Romania, LANCO Romania și Atelierul Simonei.
Parteneri media: Sibiul Azi, Sibiul în Imagini
POVESTE VIDEO AICI:
https://www.youtube.com/watch?v=5c6DRaN-T_0&t=1187s