VIDEO| „Transylvanian Tales” sau despre cultura maghiară, în Chimnița Filarmonicii din Sibiu

Ziua de miercuri, în Chimnița Filarmonicii de Stat Sibiu, a fost una dedicată culturii maghiare. „Transylvanian Tales” a fost titlul unui recital muzical dedicat Zilei Minorităților Naționale din România, susținut de Koszorus Krisztina – Koszika (voce) și Szász Csaba (chitară).

„Ne bucurăm de fiecare dată să cântăm aici la Sibiu. Tot timpul este un public minunat. De data aceasta, o să cântăm mai mult melodii ungurești, câteva lăutărești și câteva de Crăciun. Publicul sibian este meloman, iubitor de muzică. Îmi place foarte mult că la solo-uri de obicei se aplaudă și e foarte fain”, a spus, înaintea concertului, Koszika.

Szász Csaba a completat că a cântat de multe ori în orașul de pe Cibin și că se bucură că a revenit în fața publicului sibian. „Am cântat de multe ori aici, ne place. E bine de fiecare dată când revenim aici!”, a spus acesta.

Proiectul adus de cei doi artiști s-a numit „Transylvanian Tales” și a fost menit să sublinieze cultura minorității maghiare, prin lucrări originale. Sound-ul a fost unul al secolului 21, colorat, eclectiv și electric, servind, potrivit artiștilor, drept punte între lumea tradițională, cea clasică și cea contemporană.

„Au trecut câțiva ani de când ne știm, nu am să zic câți. Când ne-am cunoscut, Csaba era un simplu chitarist, avea un background de jazz și rock, iar eu o tânără cântăreață caare provenea dintr-o familie de muzicieni folclorici și dansatori. Eu am studiat vioara, aveam o relație de love-hate. Și iubeam, dar și uram să cânt la vioară. Abia așteptam să găsesc altceva pentru mine. Așa, am găsit o modalitate prin care să îmbin muzica din care provin cu o muzică ce este altceva. Un fusion. I-am propus lui Csaba și a acceptat”, a povestit, pe scena din Chimniță, artista.

Publicul a fost încântat de experiența artistică oferită miercuri seară. „Am venit pentru că sunt iubitoare de muzică și mi se pare un mod relaxant de a petrece seara. E o seară specială aici. E prima oară când ascult această trupă și îmi place”, a spus o spectatoare.

În public s-a aflat și Levente Serfőző, președintele Asociației HID Sibiu și organizator al multor evenimente dedicate promovării culturii maghiare.

„Ne bucură acest festival și sunt deosebit de încântat că instituțiile culturale cu greutate din Sibiu se gândesc la minorități. Acest proiect este binevenit, iar evenimentele programate țin cont de recomandări și cred că trag cu ochiul către noi, să vadă ce aducem. Chiar ne-au întrebat și am recomandat câteva proiecte dintre care au ales. Mă bucur că în această seară o avem pe Koszika ce a încheiat festivalul Ars Hungarica din noiembrie. Ea a fost și la Budapesta cu un alt proiect, este o artistă deosebită și ne bucurăm că o avem în această seară Sâmbătă, vom avea MoniAcustique, o trupă din Sfântu Gheorghe, ce aduce „Sentimental Journey”. Și Monica a fost invitată la festival. Chiar ne propusesem să o mai invităm în Sibiu, iar acest proiect al Filarmonicii a venit ca o mănușă”, a spus Levente Serfőző.

Evenimentul a făcut parte din proiectul „Daruri Muzicale”, ediția a III-a, cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.