
Pentru comuna Râu Sadului, 2024 a fost un an intens, provocator, dar cu realizări. Multe proiecte au fost continuate de administrația locală, dar inițiate, de asemenea, și altele noi. În cadrul unui interviu acordat presei, primarul Daniel Minea a povestit despre unele dintre cele mai importante.
Un proiect important al comunei a fost cel ce a vizat reabilitarea drumurilor comunale, ce deservesc proprietățile private de dincolo de râu.
„În spatele Primăriei, este un drum care se denumește popular Ștrecul. Este o veche cale ferată care a rămas doar terasamentul și noi am încercat prin reabilitarea drumului să creăm acces zonei respective. Am reabilitat aproximativ 1,5 km din acest drum. De asemenea, prin modernizarea acestuia, noi am ridicat cumva valoarea zonei respective, urmând să se dezvolte prin construire de case de vacanță, bineînțeles, după ce se vor face toate demersurile necesare urbanistice”, a spus Daniel Minea.
Râu Sadului va avea facturi mai mici în instituțiile publice. Asta pentru că administrația locală a implementat un proiect bazat pe eficientizarea bugetului, amplasând panouri solare pe clădirile publice.
„Am reușit să terminăm încă un proiect destul de util comunității, în special al eficientizării bugetului nostru, să zicem așa, la panouri solare pe clădirile publice din localitate. Am instalat pe Căminul Cultural panouri solare de o putere de 6,5 kW, pe Primărie de 12,5 kW. Pe Școală, de asemenea, au fost instalate panouri până la o putere de 21 kW. Scopul de a produce consumul de curent și de a diminua valoarea facturilor, bineînțeles. Anul trecut, am reabilitat și Căminul Cultural, în sensul în care am făcut o mică extindere pentru crearea unor grupuri sanitare moderne, fiind foarte, foarte necesare. Erau vechi. Căminul arată foarte bine. Anul trecut am avut șase nunți ale tinerilor din comuna Râu Sadului. Anul ăsta se preconiziază în continuare, așa că ne bucură. Tineretul din comună este pe un trend bun. Se întorc și tinerii noștri din străinătate.S-au întors din Italia, Spania, acasă și ne bucură că, totuși, după 10-15 ani lucrați în străinătate, vor să revină la domiciliu”, a spus Daniel Minea.
Dronă pentru pășuni
Un alt proiect vizează ajutorul dat pășunilor alpine și, inclusiv, crescătorilor de ovine.
„De asemenea, noi avem un proiect într-un parteneriat cu Institutul de Cercetare și Dezvoltare Monotanologică de la Cristian pentru îmbunătățirea pășunilor alpine la schimbările climatice. Aici, noi am reușit să achiziționăm în cursul anului trecut un utilaj de curățat pășunile. Am încercat, prin toamnă, să-l punem în funcțiune și am reușit, dar fiind timpul destul de scurt și nu ne-a mai încadrat în termen. N-am reușit să-l utilizăm pentru toate pășunile pe care le avem, doar pentru pășunea care este propusă în proiect. De asemenea, pe lângă acest utilaj, tot în proiect a fost cuprinsă spre achiziție o dronă multifuncțională, o dronă cu care să putem să cartăm terenul. Este o dronă agricolă, de fapt, cu ajutorul căreia se poate da cu fertilizanți pe teren pentru îmbunătățirea calității pășunilor. Avem în plan să folosim aceste echipamente pe toate pășunile pe care le deținem în proprietate comună pentru a veni în sprijinul fermierilor, să creștem cumva calitatea acestor pășuni. Legat de pășuni, chiar anul acesta suntem în procedură de licitație pentru atribuirea pășunilor efrmierilor din comună, deoarece toate pășunile aflate în domeniul public al comunei au avut termeni de valabilitate până la 31 decembrie 2024, urmând ca anul acesta să le atribuim din nou crescătorilor. Cu prioritate sunt crescătorii care locuiesc efectiv în comuna Râu Sadului, domiciliază aici, dar și locuiesc permanent în comună, că astfel putem să menținem tradiția aceasta de oierit. De asemenea, ne dorim să încurajăm și tinerii care își doresc să continue creșterea animalelor. Din fericire, avem câțiva, nu foarte mulți. Sunt generații tinere care au dorința aceasta de a continua tradiția creșterii animalelor”, a explicat Daniel Minea.
Stații de încărcare electrică
De anul trecut, Râu Sadului are și stație electrică, realizată în urma parteneriatului cu Consiliul Județean Sibiu, prin care comuna dispune de un microbuz școlar electric.
„Am fost obligați, ca să putem primi microbuzul școlar, să avem și asigurată o stație electrică. De altfel, avem un alt proiect tot pe fonduri europene, prin PNRR, de a monta încă două stații cu încărcare rapidă în locuri publice, pentru cine are nevoie”, a mai dezvăluit Daniel Minea.
„Așteptăm să ne fie repartizate sumele”
Până primesc veștile despre buget, cei din administrația locală din Râu Sadului se descurcă cu ce mai au din anii anteriori.
„Așteptăm să ne fie repartizate sumele pentru anul acesta, să ne putem creiona bugetul pentru anul acesta. Da, avem un excedent bugetar pe anii trecuți. La nivel anului 2024, excedentul bugetar a fost de 1,6 milioane de lei, iar excedentul cumulat pe toți anii anteriori ajunge undeva la 6,3 milioane de lei, ceea ce ne ajută pe noi ca să putem să asigurăm cofinanțarea proiectelor pe care le avem în derulare, dar și să gândim și să prevedem în buget obiective noi de investiții.
Acești bani noi putem să-i folosim doar pentru secțiunea de dezvoltare, respectiv pentru investițiile de infrastructură, de apă, investiții electrice în comună”, a explicat primarul comunei.