Drumeție pe poteci pastorale, în jurul Rășinariului

Sâmbătă, 22 februarie, suntem invitați la o drumeție pe poteci pastorale, în împrejurimile Rășinariului.

„Drumeția noastră de iarnă va porni din satul Rășinari, unde vom ajunge cu mașinile personale. Ne vom întâlni dimineață la ora 9.30 în parcarea restaurantului Jacobs, de la ieșirea către Rășinari (lângă ZOO Sibiu). După o scurtă prezentare a programului zilei vom porni cu mașinile către localitatea Rășinari, unde vom parca mașinile în zona centrală a satului. Vom porni la pas la început pe drumul asfaltat ce urmează ulițele șerpuite ale satului, apoi începem să urcăm pe Valea Caselor, urmând pentru o vreme marcajul turistic bandă albastră. După aproximativ o jumătate de oră părăsim drumul de coastă care şerpuieşte pe versantul muntelui. Intrăm pe o potecă pastorală nemarcată care traversează fânețe în mijlocul cărora se află frumoase colibe de lemn. Poteca ne conduce prin pâlcuri de pădure urmate de fânețe pentru ca în final să ajungem la coliba lui Nea Ion. Aici vom face un popas mai lung și vom aprinde un foc de vreascuri la care vom pregăti bucate delicioase. De la coliba lui Nea Ion, vom urca spre vârful Fraga de unde vom avea o perspectivă foarte faină asupra tuturor culmilor din jurul Rășinariului. Coborâm la început printr-o pășune largă, mai apoi printr-o pădure de stejar și pini până când vom ajunge pe Coasta Boacii, cu priveliști impresionante către satul Rășinari. Coborâm susținut până în sat unde vom urma ulițele ce ne conduc înapoi în centrul Rășinariului”, transmit organizatorii, cei de la „Anii Drumeției”.

În timpul turei, participanții vor povesti despre obiceiurile pastorale ale locuitorilor din Rășinari, care au colibe și zone de pășunat în această zonă înaltă a Mărginimii Sibiului.

„Tot aici vom povesti despre cea mai apropiată arie protejată de locația noastră și anume situl Natura 2000 Frumoasa, declarată pentru protecția unor specii de păsări de pădure rare, protejarea habitatelor de pădure, a pajiștilor montane și a multor specii de animale, precum carnivorele mari. Peisajele impresionante se vor menține pe parcursul întregului traseu, lucru care face tura de neratat!”, mai transmit cei de la „Anii Drumeției”.

Drumeția va avea o distanță de 10 – 12 km și o durată de aproximativ 4-5 ore.

Turiștii care doresc să participe la tură dar nu au posibilitatea de a se deplasa până la Rășinari cu mașini personale pot să sune ghidul turei (Mihai Proca – 0720003332) pentru a afla dacă sunt locuri în mașinile celorlalți participanți la tură.

Un bilet costă 70 lei/adult, respectiv 20 lei/copii sau tineri între 6 și 18 ani. Tura se va ține cu minim 6 participanți adulți plătitori. Copiii vor participa însoțiți de un adult.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.