
Se spune că cel mai bun prieten al omului este câinele. Cu toate acestea, din păcate, tot mai mulți blănoși sunt abandonați, în ultima vreme, devenind o problemă frecventă și în mediul rural din județul Sibiu. Valentin Ivan, primar al comunei Sadu și președinte al Asociației Comunelor din România – filiala Sibiu, a tras un semnal de alarmă, la Sesiunea extraordinară a ACoR de joi, cu privire la câinii fără stăpân, abandonați în satele sibiene.
Acesta spune că problema câinilor fără stăpân s-a accentuat în ultimii trei ani.
„Legislația a cunoscut o permanentă dinamică de modificare. Noi am încercat, ca și alte filiale din țară, să organizăm prin mecanismul de cooperare, constituirea unui serviciu. Din păcate, legislația nu ne permite să acredităm această formă de organizare la nivelul filialelor și, profitând de prezența doamnei președintă a CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, am dat exemplul pe care l-am văzut săptămâna trecută la Adunarea Generală a Filialei Alba, pentru constituirea unei asociații de dezvoltare intercomunitară privind organizarea acestui serviciu. Consiliul Județean vine cu logistica privind organizarea Centrului, iar primăriile să asigure funcționarea. Cred că eficiența susținerii și sustenabilității acestui serviciu este benefică pentru întregul județ Sibiu”, a spus Valentin Ivan, președintele ACoR Sibiu.

În acest demers, adaugă sursa citată, e nevoie și de implicarea ONG-urilor, a ANSVSA-ului, dar și a medicilor din fiecare comună.
„Prin acest parteneriat, trebuie să reducem cât se poate de mult prezența câinilor fără stăpân pe spațiul public. Prin conștientizare, prin cipare, prin acțiunile de sterilizare… Fiecare câine care intră în acest ciclu aduce diminuarea a cel puțin cinci câini într-o perioadă de șase luni de zile. Așadar, pe mine mă bucură disponibilitatea doamnei Daniela Cîmpean pentru găsirea unei soluții comune. O să ne ținem foarte strâns legați de promisiunea de astăzi de a face această asociere în beneficiul zonei rurale și în beneficiul judetului Sibiu, până la urmă, în beneficiul cetățeanului”, a mai spus Valentin Ivan.
Primarul comunei Poplaca: O dată să atace, că e suficient…
La Poplaca, de exemplu, câinii fără stăpân încearcă să fie ținuți în frâu cu ajutorul medicului veterinar de aici, ce are un adăpost la Cristian.
„Dânsul a avut și o discuție cu ACoR. Noi avem contractul cu domnul doctor de cinci ani de zile. Să spunem că, la Poplaca, problema câinilor fără stăpân este parțial rezolvată. Dar, pentru că suntem aproape de Sibiu și de alte localități, se tot adună câini. Din nefericire, după ce îi aduni, într-o săptămână sunt la loc ca număr. Și o dată să atace, că e suficient…”, a spus Vasile Budin, primarul comunei Poplaca.