
Sădenii urcă Dealul Picuiului, când e obiceiul Mătăuzelor, cu mic, cu mare. Decanul de vârstă este, de câțiva ani, Tică Lac. Sădeanul are aproape 72 de ani și, deși traseul nu este chiar ușor, mărturisește că pentru el „este floare la ureche”.
De fapt, urcă de vreo 65 de ani, de Mătăuze, aici, la înălțime.
„Da, păi cum să nu? Și duminica trecută am urcat, singur aici, am făcut foc. În fiecare duminică eu urc în zona aceasta. Trebuie să te mai plimbi, să trăiești!”, spune Tică Lac.
Sădeanul poartă în suflet amintiri de preț de la acest obicei. În copilărie, participa alături de prieteni la datina Mătăuzelor.
„Obiceiul acesta e vechi. Știu sigur că nu am lipsit în ultimii 65 de ani. În fiecare an am fost aici. E un obicei care continuă, datorită Primăriei, Consiliului Local, primarului. Treabă bună! Mă bucur că sunt sănătos. Am copilărit aici în zonă. Am fost patru băieți și o fată. În fiecare an veneam aici. Abia așteptam să facă mama scoverzi la lăsarea Postului! Când plecam de aici eram plini de noroi. Ne spăla mama cu săpun de casă…”, povestește Tică Lac.
Copil fiind, începea să se pregătească pentru această sărbătoare cu o lună înainte.
„Adunam haine, ce mai era de pe acoperiș, colibe, aveam Uzina de pe unde mai luam câte ceva. Adunam din timp. Aduceam și încălțăminte… Cu cel puțin o lună înainte adunam și lemne! E un obicei frumos!”, mai spune Tică Lac.
După Revoluție, focurile Mătăuzelor se făceau cu cauciucuri. De câțiva ani, autoritățile locale au decis ca ele să fie înlocuite cu ghemotoace din cârpe, în vederea protejării mediului.