De 43 de ani la Primăria Loamneș, dintre care 25 la cârma ei. Maria Greavu: „Să știți că am reușit să fac toată infrastructura din comună!”

S-a născut în comuna Loamneș și nu a părăsit niciodată plaiurile natale. Nici când a mers la liceu sau facultate și nici când a trebuit să aleagă o carieră. Din 1982, lucrează la Primăria comunei Loamneș. A activat în diverse domenii, de la departamentul Agricol, la cel de Asistență Socială, secretariat și apoi a devenit viceprimar. În anul 2000, a decis să candideze pentru un mandat de primar. A început ca independent, după care s-a alăturat echipei PSD, organizație din care face parte și astăzi. De atunci și până acum, a ținut strâns frâiele comunei, aducând numeroase proiecte benefice localnicilor. Cum a fost anuul 2024 pentru ea? Provocator, dar cu multă treabă. Vorbim despre Maria Greavu, primarul comunei Loamneș, apreciată de oamenii din comunitate, îndeosebi pentru că nu uită niciunul din cele șase sate pe care le are sub administrare.

„Să știți că nimic nu e întâmplător. Familia mea își are rădăcinile în fiecare din aceste sate. Spre exemplu, bunicul din partea tatălui se trage din Hașag, bunica din partea tatălui din Alămor, ambii bunici din partea mamei se trag din Alămor, iar ca să fie complet tot acest lucru, m-am căsătorit cu soțul meu, a cărei mamă este din Armeni. Astfel, toate satele comunei acoperite cu un grad de rudenie. Am lucrat în administrația publică locală în primăria Loamneș din 1982, am decis să candidez în 2000 pentru a aduce un plusvaloare în comunitatea pe care o reprezint și în care am locuit întotdeauna. Indiferent că am fost la liceu sau la universitate, eu tot timpul am venit în comuna natală și în satul natal, în Mândra”, începe să povestească Maria Greavu.

Mass-media a provocat-o să vorbească despre cele mai importante proiecte ale anului trecut, iar când vine vorba de asta Maria Greavu spune clar: „Să știți că am reușit să fac toată infrastructura din comuna Loamneș!”.


Un accent s-a pus, în 2024, pe localitatea Armeni


„Am finalizat lucrările de modernizare a drumurilor din localitatea Armeni, un proiect finanțat prin “Angel Saligny” pe care am reușit ca într-un an și jumătate să semnez contractul de finanțare și să-l și finalizez. Tot în satul Armeni, concomitent cu lucrările de modernizare a drumurilor, am făcut și investiția în trotuare, lucrări de amenajare a trotuarelor și a rigolelor. E vorba de vreo 9 km de drumuri și de vreo 14 km de trotuare și de rigole. A fost ultimul sat în care nu aveam drumurile și trotuarele făcute și anul trecut am reușit să finalizez”, spune Maria Greavu.
Apoi, la Hașag, au fost efectuate lucrări de extindere a iluminatului public, pe o străduță ce leagă satul de Biserică. „Străduța e folosită de mulți oameni în vârstă. Este un drum mai scurt cumva pe acolo. Am ținut cont de dorința lor de a le face acea potecă iluminată”, spune Maria Greavu.

Anul trecut, au fost finalizate și lucrările de infrastructură de apă și iluminat de la baza sportivă din Loamneș, dar și reabilitările clădirii Primăriei din Hașag, unde funcționează dispensarul.


„Anul trecut am reabilitat o clădire a primăriei a comunei în satul Hașag, în care funcționează dispensarul pentru că, vreau să vă spun… medicul de familie se deplasează o dată pe săptămână în fiecare localitate a comunei pentru a veni în sprijinul oamenilor. Este foarte greu să vii din Armeni sau de la Hașag sau de la Alămor la dispensarul medical din Loamneș. Mijloacele de transport sunt puține sau aproape deloc, inexistente în unele sate, iar oamenii în vârstă se deplasează destul de greu”, a explicat Maria Greavu.

Tot în Hașag, anul trecut au fost amenajate și rigole și un podeț, afectate în urma ploilor.


La Armeni, s-a pus la punct și sistemul rutier, prin marcaje.

Educația, investiții de aproape 2 milioane de euro

O atenție sporită este acordată și educației. Primarul comunei declară că sunt în implementare, la școli, proiecte de aproape 2 milioane de euro.

„Am început și lucrările prin PNRR, contracte finanțate prin PNRR la școli. Acum avem în derulare cele mai importante proiecte, care sunt, prin PNRR, reabilitarea moderată a două școli din Armeni, Școala 1 și Școala numărul 2, lucrări care sunt deja realizate în proporție de 70%. În continuare, suntem în procedura finală pentru Școala de la Alămor, de achiziție și contractare a lucrării. Am demărat și procedura pentru eficiență energetică și la școala din Loamneli. Lucrările la cele două școli de la Armeni se ridică undeva la 400.000 de euro, cea de la Alamor tot așa la 400.000 de euro, iar pentru școala de la Loamneș 500.000 de euro”, a explicat Greavu.

În curând, autoritățile locale vor semna și un contract de finanțare pentru un parc de panouri fotovoltaice, la intrarea în Alămor. Acestea vor asigura energia electrică pentru iluminatul public și pentru clădirile administrative ale comunei.


„Tot anul acesta vreau să demarez și lucrările pentru plan urbanistic general, PUG-ul, pentru că a expirat și acolo e o procedură destul de lungă și de greoaie, pentru că vreau ca tot timpul să fiu cu documentele și sunt omul căruia îi place ca lucrurile să se facă în baza actelor”, a mai spus primarul Maria Greavu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.