Un regizor rus, căruia i-au fost anulate producțiile din Rusia din cauza poziției sale anti-război, montează un spectacol la Sibiu

Un spectacol în care au jucat Toma Caragiu, Victor Rebengiuc și Florian Pitiș va fi pus în scenă, sub semnătura regizorului rus Timofei Kuliabin și sub scenariul lui Roman Doljanski, la Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu. “Lungul drum al zilei către noapte” se va juca în 29 și 30 martie – ora 17 și în 4 aprilie – ora 19, în Sala Mare a TNRS. Timofei a fost regizor al Teatrului “Torța Roșie” până în februarie 2022, fiind nevoit să demisioneze din funcția de regizor principal al instituției din cauza poziției sale anti-război. De altfel, producțiile sale planificate în Rusia pentru anii următori au fost anulate.

“Avem invitați speciali, cu un text cu totul și cu totul aparte. A fost considerat unul din cele mai bune texte ale secolului XX. A fost un spectacol absolut unic și năucitor, chiar înainte de cutremurul din 1977. Erau în distribuție Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Florian Pitiș. Au fost numai trei reprezentații. A venit cutremurul și Toma Caragiu a plecat spre cer senin. La înmormântare, era tot Cimitirul Bellu plin de oameni, zeci de mii de oameni. În numele actorilor, a vorbit Victor Rebengiuc. Era frig, 4 martie. Atât a spus: Toma, ai plecat în “Lungul drum al zilei către noapte”. Spectacolul a fost reluat cu un an și jumătate mai târziu”, a explicat Constantin Chiriac, directorul TNRS și președintele FITS, într-o conferință de presă susținută miercuri la sediul Teatrului, alături de cele două personalități din Rusia.

“Lungul drum al zilei către noapte”, după Eugene O’Neil, reprezintă una dintre cele mai importante piese de teatru ale secolului XX.

“Producția lui Timofey Kulyabin mută acțiunea în zilele noastre. Cu toate acestea, natura autobiografică a operei lui Eugene O’Neill este pe deplin păstrată. Îl vedem pe alter ego-ul autorului, scriitorul Edmund Tyrone, chiar la sfârșitul vieții sale. Ca și dramaturgul, el a devenit o celebritate, laureat al Premiilor Nobel și Pulitzer. Ca și dramaturgul, nu se poate elibera de amintirile dureroase și obsesive ale părinților și fratelui său mai mare. Îl vedem pe Edmund Tyrone în ultima seară a vieții sale, când propria sa „zi lungă se transformă în noapte”. Nedorind să îndure suferința fizică, pe măsură ce civilizația modernă devine din ce în ce mai independentă în materie de viață și de moarte, nu se teme de durerea emoțională și, în ultimele sale ore, dorește să fie din nou alături de cei dragi de mult dispăruți, nu doar pentru a-și aminti de ei, ci pentru a încerca să-i înțeleagă, să-i ierte și să le ceară iertare…”, este descrierea spectacolului.

Pe Roman Doljanski, Constantin Chiriac l-a cunoscut în 1997, iar de atunci au creat o colaborare strânsă. Pe Timofei, l-a cunoscut mai târziu, spune el, „Timofei fiind mai tânăr”.

Cei doi ai declarat în cadrul conferinței de presă că sunt onorați de invitația lui Constantin Chiriac la Sibiu, pentru a produce acest spectacol.

Din distribuția spectacolului de la Sibiu vor face parte Nicu Mihoc, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Horia Fedorca, Radu Costea, Ioana Cosma, Adrian Neacșu, David Cristian și Vlad Robaș.

Cine sunt protagoniștii

Timofei Kuliabin este un regizor rus de teatru și opera. Prima sa producție de sine stătătoare, “Prospectul Nevski”, bazată pe N. Gogol, a fost realizată încă din perioada studenției, respective în 2006, la Teatrul Dramatic din Omsk. Din 2007, a lucrat la Teatrul Academic “Torța Roșie” din Novosibirsk, iar în 2015 a preluat conducerea acestuia, devenind cel mai tânăr regizor principal din Rusia la acea vreme.

A condus Teatrul „Torța Roșie” până în februarie 2022 și a realizat numeroase producții în această perioadă, oferind reintrerpretări îndrăznețe ale textelor clasice. Printre ele, se numără: “Dama de pică” – 2007 și “Oneghin” – 2012, premiat cu Premiul Național de Teatru “Masca de Aur”. De asemenea, palmaresul său este înregit de “Trei Surori”, de asemenea premiat cu „Masca de Aur” și “Spectacolul anului 2015” de Asociația Profesioniștilor în Critică Teatrală din Rusia, “Procesul” de Kafka” – 2016, “Copiii Soarelui”, de M. Gorki – 2018 premiat cu “Masca de Aur”, și “Rața Sălbatică”, de H. Ibsen – 2021.

Din cauza poziției sale explicit anti-război, Timofei a fost forțat să demisioneze din funcția de regizor principal al Teatrului “Torța Roșie” în februarie 2022, iar producțiile sale planificate în Rusia pentru anii următori au fost anulate. În prezent, trăiește și lucrează în Europa.

Roman Doljanski este un dramaturg renumit. A lucrat alături de Rhomas Ostermeier, Alvis Hermanis, Robert Wilson, Robert Lepage și mulți alți regizori.

Din 2022, este dramaturg independent, critic de teatru și curator stabilit la Berlin. Este unul dintre cei mai apreciați experți internaționali în teatru din Europa.

Între 1993 și 2022, a fost editorialist de teatru al ziarului Kommersant, publicând, totodată, aproximativ 4000 de articole, recenzii, interviuri și eseuri despre teatrul rus și internațional, precum și despre artele contemporane, în numeroase publicații.

A fost, de asemenea, director artistic adjunct al Theatre of Nations și director artistic al Territoria, festival-școală internațională din Moscova.

În plus, Roman Doljanski a fost director de programare al Batumi Theatre Festival din Georgia în 2019, dar și fondator și director de programare al Festivalului de Teatru Class din Pleven, Bulgaria, în 2024.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.