
Iulia Ilea devine un nume tot mai cunoscut în Sibiu. Medic specialist oncolog la Clinica RMN Diagnostica de la începutul acestui an, Iulia Ilea a reușit să atragă pacienți prin empatia, profesionalismul și experiența sa căpătată atât în țară, cât și în străinătate. Este originară din județul Alba, dar drumul a dus-o către Facultatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, apoi în Spania cu o bursă Erasmus, dar și în Franța de două ori, ca rezident și, apoi, medic specialist al unei clinici renumite. Povestea sa este una plină de hotărâre și curaj și, în ciuda tuturor experiențelor frumoase de peste granițe, nu a putut lăsa România și s-a întors spre plaiurile natale. Sibiul este cel care are parte, acum, de dăruirea dr. Iulia Ilea.
Dragostea pentru medicină i s-a nutrit în suflet încă de pe băncile liceului. După ce a absolvit liceul la un profil real, Iulia a ales să meargă la Facultatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, o instituție de învățământ de prestigiu.
Start internațional
În anul cinci de facultate, a simțit că vrea să accepte o provocare: a aplicat pentru o bursă Erasmus la Institutul Valencian de Oncologie din Spania. A fost acceptată și, timp de trei luni, s-a bucurat de o experiență frumoasă peste hotare.
“Era o bursă de vară. Am ales să merg pe partea de ginecologie oncologică. Am zis că în felul acesta pot să abordez oarecum două specialități în același timp, pentru că inițial cochetasem cu ideea de ginecologie. Într-un final am renunțat la ideea de ginecologie, din cauza obstetricii, care nu mă atrăgea foarte tare. Mi-a plăcut, în schimb, mult ce am învățat în departamentul de oncologiei așa că, atunci când a trebuit să îmi aleg tema de licență, am ales evident partea aceasta.” a spus dr. Iulia Ilea.
Când a absolvit, a fost sigură că drumul său se va îndrepta către oncologie.
„Prin prisma faptului că sunt o persoană empatică și sensibilă, mi s-a părut că această categorie de pacienți oncologici mi s-ar potrivi mai bine”, povestește Iulia despre acele momente decisive.
După ce a terminat facultatea, a continuat cu rezidențiatul la Cluj-Napoca, la Institutul Oncologic, unde a învățat ce înseamnă munca într-un spital universitar. A fost, însă, perioada în care pandemia de COVID-19 a lovit întreaga lume. „Pandemia a schimbat totul. Eram toți stresați și panicați. Medicina a fost îngreunată, iar pacienții oncologici au fost cumva printre cei mai fragili”, mărturisește ea despre acea perioadă dificilă.
Tot în acea vreme, și-a amintit un vis pe care îl nutrea din facultate: și-a dorit să dobândească experiență într-un sistem medical din vest, mai exact cel francez.
Astfel, a aplicat pentru un post de medic rezident într-un oraș mic din Franța, în regiunea Bourgogne. Cu doar două zile înainte de plecare, Franța anunțase închiderea granițelor din cauza pandemiei. „În ciuda restricțiilor de deplasare din cauza pandemiei am ajuns cu bine în Franța și am început să lucrez la spitalul din Auxerre pe secția de oncologie. Aici, integrarea a fost mult mai ușoară decât mă așteptam, mai ales că am întâlnit două românce care lucrau deja în secție”, povestește dr. Iulia Ilea.
Contractul inițial era pentru șase luni, dar Iulia a reușit să-l prelungească. Astfel, a lucrat un an în Franța, după care s-a întors în România pentru a încheia specializarea.
După finalizarea rezidențiatului, Iulia a mai avut un gând: să își îndeplinească și visul de a ajunge la Institutul Gustave Roussy, un centru de renume international în oncologie, din Paris.
“După ce am dat specialitatea, am decis să aplic aici și am fost acceptată. A fost un program intens, am învățat foarte mult, medicina practicată era la un alt nivel, însă nu am simțit că ne puteam acomoda cu stilul de viață dintr-un oraș așa de mare – eram însoțită în Franța, ca în toate stagiile, de soțul meu. Cu toate acestea, din punct de vedere profesional a fost o experiență extraordinară, am reușit să învăț oncologie de la medici de renume internațional.”, povestește dr. Iulia Ilea.
Cu acest sentiment și cu dor de România, au revenit acasă.
Și la Sibiu
După o perioadă în care a continuat să trateze și să sprijine pacienți la o clinică privată din Cluj, dr. Iulia Ilea a ajuns la Clinica RMN Diagnostica din Sibiu, un loc unde poate pune în practică tot ceea ce a învățat atât în țară cât și în străinătate.
„Mi-a plăcut foarte mult ce am găsit aici. Este o echipă tânără și dinamică, foarte receptivă și foarte deschisă la colaborare. M-am simțit imediat binevenită”, spune Iulia despre noile începuturi din Sibiu.
Unul dintre aspectele importante în oncologie – de altfel regăsit și la clinica RMN Diagnostica din Sibiu – este colaborarea strânsă dintre specialiștii din diferite domenii, ceea ce oferă pacienților tratamente personalizate și de înaltă calitate. „În oncologie deciziile de tratament sunt luate în cadrul unui comitet multidisciplinar – oncologi, radioterapeuți, radiologi, până la chirurgi și psihologi. Astfel pacientul are siguranța că va primi tratamentul cel mai potrivit”, spune Iulia.
“Adesea, pacienții din România, la aflarea diagnosticului de cancer, percep acest lucru ca pe o sentință definitivă”
Un alt lucru pe care Iulia l-a observat este diferența dintre sistemul medical din România și cel din alte țări. Deși în alte locuri accesul la investigații și tratamente este mai rapid și mai ușor, Iulia își exprimă dorința de a contribui la schimbarea sistemului medical din România. „Adesea, pacienții din România, la aflarea diagnosticului de cancer, percep acest lucru ca pe o sentință definitivă. Este important să le arătăm că nu este așa, că există resurse, opțiuni terapeutice și că și la noi în țară există tratamente conform standardelor internaționale”, spune aceasta.
Dr. Ilea subliniază importanța educației medicale și a conștientizării populației cu privire la prevenirea cancerului prin screening și investigații regulate. „Din păcate, în România, oamenii ajung la medic doar atunci când simt durere. Este important să facem mai mult în ceea ce privește educația, mai ales pentru preveni sau a depista bolile în stadii incipiente.”
Conform medicului, cele mai frecvente afecțiuni oncologice în România sunt cancerul de sân, pulmonar, colorectal și de prostată.
Din păcate, numărul pacienților oncologici din România continuă să crească. Specialistul de la RMN Diagnostica subliniază că există mai mulți factori ce pot contribui la apariția acestei boli: „Există o multitudine de factori care pot favoriza dezvoltarea cancerului, de la factori genetici, factori de mediu (poluarea, radiații UV) la factori legați de stil de viață (alimentația nesănătoasă, fumatul, stresul). Trăirea unei vieți sănătoase și echilibrate a devenit o provocare considerabilă. Am observat că în țări precum Spania și Franța, oamenii știu să își gestioneze momentele de pauză, în timp ce, în România, ritmul cotidian este adesea marcat de un stres continuu și presiuni constante…”.
Cum își imaginează Iulia viitorul? „Vreau să continui să învăț și să mă dezvolt, pentru a oferi pacienților oncologici servicii de calitate, păstrând în același timp latura empatică și umană. Sunt încrezătoare că noile tehnologii și progresele științifice vor contribui la îmbunătățirea tratamentelor și vor deschide noi orizonturi pentru pacienți”, încheie dr. Iulia Ilea.
RMN Diagnostica Sibiu se află pe strada Someșului, nr. 19, iar informații suplimentare pot fi aflate apelând numerele de telefon⠀0269243121 / 0269243135, accesând site-ul www.rmn-diagnostica.ro sau trimițând un mail la sibiu@rmn-diagnostica.ro.
