Singurul primar PER din România are planuri mari pentru Cristian. Propune investiții în premieră

Claudiu Gheorghe Pâșu are 36 de ani și este o figură nouă în administrația județului Sibiu. Este singurul primar din țară afiliat Partidului Ecologist Român (PER), cu viziuni ample și proiecte mărețe.

A decis să se implice activ în viața comunității sale, alegând, anul trecut, să candideze pentru funcția de primar al comunei Cristian, deși nu avea experiență până atunci în administrație.

Motivul care l-a determinat să facă acest pas a fost dorința personală de a ajuta, dar și încurajarea oamenilor care au văzut în el un potențial lider.

„Am 36 de ani și activez în domeniul construcțiilor. Deși nu am avut experiență directă cu administrația, am întâmpinat multe provocări de-a lungul timpului, iar acest lucru m-a motivat să candidez. Sunt din Cristian și am ales să mă implic nu doar din dorința de a ajuta comunitatea, dar și la cererea oamenilor. Oamenii au crezut în mine și am câștigat cu un scor mai mult decât onorabil”, povestește Claudiu Gheorghe Pâșu, într-un interviu acordat Sibiul Azi. Acesta a câștigat alegerile cu peste 900 de voturi, la o diferență considerabilă față de principalul său contracandidat, care a reușit să aibă aproxiamtiv 500 de alegători de partea sa.

Deși este singurul primar PER din România, Claudiu Gheorghe Pâșu a reușit să adune o echipă echilibrată în Consiliul Local. „Consiliul nostru este format din 13 consilieri – patru din PER, doi din USR, doi din PNL, doi din AUR, doi din PSD și un independent. Am început prin a le transmite clar punctul meu de vedere, și anume că trebuie să depolitizăm Consiliul Local și să luăm decizii obiective, în interesul comunității”, explică primarul.

Proiecte pentru viitorul comunei Cristian

Claudiu Gheorghe Pâșu își propune să transforme comuna Cristian într-un loc modern și cu toate cele necesare.

Printre obiectivele sale de anul acesta se numără modernizarea și extinderea infrastructurii educaționale și culturale, dar și dezvoltarea unui parc industrial pentru a atrage noi locuitori și investitori.

Un proiect deosebit de ambițios este reabilitarea Căminului Cultural, care va fi extins și modernizat pentru a deveni un centru de evenimente de mare capacitate. „Căminul Cultural nu va fi privit doar ca un Cămin dintr-un mediu rural, doar reabilitat energetic, ci o locație demnă de evenimente importante, care poate deveni o opțiune inclusiv și pentru orașul Sibiu. Vor exista o sală de spectacol la etaj, cu aproximativ 300 de locuri, și o sală de evenimente la parter, tot cu aproape 300 de locuri. Vreau să colaborăm cu instituții culturale importante, cum ar fi cu Teatrul Național “Radu Stanca” pentru FITS sau pentru TIFF, pentru a organiza evenimente de amploare”, explică Claudiu Gheorghe Pâșu.

Grădiniță nouă

Primarul comunei Cristian are în plan să acorde și în acest an o atenție deosebită domeniului educației. În prezent, copiii de grădiniță merg într-un corp al Școlii, pentru că unitatea se află acum în proces de modernizare.

Deoarece numărul locuitorilor din Cristian este în creștere, primarul intenționează să dezvolte o nouă grădiniță. Ar fi vorba despre un proiect estimat la 3 milioane de euro.

„Avem un cartier în plină expansiune, DaVinci, și o urbanizare inversă ce va atrage și mai mulți locuitori. Vrem să ne dezvoltăm și pe partea turistică, având în vedere că avem o cetate fortificată și trasee de drumeție care pot atrage turiști”, spune primarul.

Tot pentru copii, se gândește să înființeze un club sportiv. “Ne dorim să punem în valoare sporturile de masă și suntem conștienți că o societate sănătoasă își are rădăcinile în mișcare. De asemenea, ne dorim să înființăm un ansamblu folcloric pentru copiii din comună, care să ne reprezinte la diversele evenimente din județ și din țară”, mai explică primarul.

De asemenea, are în plan să reabiliteze terenul de sport, să amenajeze aici tribune, vestiare și o nocturnă.

“Problema apei uzate menajere, o preocupare constantă”

Un alt proiect important este modernizarea și extinderea infrastructurii de apă uzată și canalizare, care nu mai face față cerințelor actuale.

Totodată, primarul a mai avansat o soluție.

„Problema apei uzate menajere a fost o preocupare constantă. În prezent, avem o stație de epurare (in constructie) pentru aproximativ 4.000 de oameni, dar comunitatea noastră se dezvoltă rapid. Am pus bazele unui proiect prin care să ne preia Sibiul. Am vorbit inclusiv cu doamna primar Fodor și domnul director al Apă Canal, domnul Maier, pentru a rezolva această problemă”, spune acesta.

Centru de Permanență, la Cristian

În ceea ce privește domeniul sănătății, primarul Claudiu Gheorghe Pâșu și-a propus să îmbunătățească serviciile medicale din comună.

„Avem o singură doctoriță, iar populația crește constant. Vreau să aducem mai mulți medici și să modernizăm clădirea existentă. În plus, am inițiat un proiect pentru extinderea și dotarea acesteia, inclusiv pentru a construi un Centru de Permanență”, explică Claudiu GheorghePâșu.

Un alt proiect de mare amploare vizează înființarea unui parc fotovoltaic care să asigure energia necesară pentru consumul propriu al comunei, inclusiv pentru iluminatul stradal.

„Vreau să creăm un parc fotovoltaic care să asigure energia necesară iluminatului stradal și altor necesități ale comunei. Așa vom contribui la reducerea costurilor și la protejarea mediului”, declară primarul.

Un CAV, Poliție Locală și Serviciu de Evidență a Persoanelor

Printre proiectele sale se numără și un CAV – centru de colectare prin aport voluntar, reabilitarea de parcuri vechi, dar și înființarea unora noi, după modele europene. “Ne dorim parcuri interactive, inclusiv cu piste speciale, cu semafor. Copiii vor putea învăța aici regulile de circulație”, spune Claudiu Gheorghe Pâșu.

De asemenea, primarul comunei Cristian are în vedere și înființarea unei societăți comerciale care să satisfacă nevoile comunei, costurile fiind astfel mai mici pentru întreținerea parcurilor,spatiilor verzi și drumurilor. În plus, dorește înființarea serviciilor Poliției Locale și a Evidenței Persoanelor, dar și implementarea unui sistem de monitorizare. “Eu apreciez că o societate modernă, în primul rând, trebuie să fie sigură. De la siguranță pleacă multe. O să începem și câteva acțiuni de combatere a drogurilor, în rândul tinerilor, pentru că acest fenomen a luat amploare la nivel național și nu numai”, mai adaugă acesta.

Centru Respiro, la Cristian

În plus, dorește să înființeze și un Centru Social și un Centru Respiro. “Ne dorim să avem un centru de zi pentru toate vârstele, unde o să fie și o cantină socială. De asemenea, ne dorim să înființăm un Centru Respiro, dedicat în special aparținătorilor persoanelor cu dizabilități. Când ele au concediu, se îmbolnăvesc sau pur și simplu au nevoie de o pauză, oamenii să aibă cu cine sta în acel interval”, mai spune primarul din Cristian.

Anul acesta, comuna Cristian are un buget record, de 62 de milioane de lei, bani provenind din excedent, venituri proprii, dar și finanțări pentru proiecte.

Cu această sumă, primarul Claudiu Gheorghe Pâșu, alături de echipa sa, dorește să îmbunătățească viața comunității căreia i se dedică. „Oamenii au așteptări mari de la administrație. Beneficiarul principal trebuie să fie cetățeanul, iar acest lucru trebuie să se reflecte în fiecare decizie pe care o luăm. Să avem sănătate, minte, înțelepciune și răbdare!”, concluzionează primarul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.