Dr. Ioana Maria Tarcea – de la îngrijirea păpușilor, la cea a micilor pacienți: “Dintotdeauna m-am visat medic!”

De mică a avut chemarea către medicină. Îngrijea păpușile, iar atunci când cineva avea nevoie de un pansament era prima care îi sărea în ajutor. Este sibiancă și niciodată nu și-a părăsit plaiurile natale. Totodată, este mamă a doi copii și, în același timp, într-un fel, a multora dintre cei care îi trec pragul cabinetului. Vorbim despre dr. Ioana Maria Tarcea, medic specialist Pediatrie, angajată de curând la RMN Diagnostica Sibiu, de pe strada Someșului.

Ioana Maria Tarcea a absolvit Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” – Științele Naturii, bilingv Englează, după care a urmat Facultatea de Medicină din cadrul ULBS.

Dragostea pentru medicină a fost dintotdeauna în sufletul ei. “De mică m-am visat medic! Aveam grijă de păpuși și, când era ceva de pansat, printre prieteni sau familie, eu eram cea care se ocupa de asta. Eram prima care se oferea să ajute. Nu am avut niciodată vreo teamă de sânge”, spune medicul.

Mărturisește că, după examenul de Rezidențiat, a pus în balanță speciaitățile și s-a gândit că Pediatria îi va aduce cea mai mare satisfacție.

“Primul contact cu pacienții a fost când eram pe băncile facultății. Sincer, nu a fost neapărat plăcut, pentru că noi mergeam în saloanele cu copiii care erau fără aparținători și era destul de greu să-i vezi acolo singurei, bolnăviori. Dar erau foarte drăguți, se atașau de noi repede și ridicau mânuțele să îi iei în brațe. Vizitându-i periodic, observam cum de la o zi la alta se vindecă și se pun pe picioare. Era o împlinire!”, spune medicul.

După rezidențiat, în noiembrie 2024 a susținut examenul de specialitate, iar de la 1 aprilie este angajată la RMN Diagnostica Sibiu. Totodată, mai face gărzi la Spitalul de Pediatrie Sibiu, în secția de Boli Infecțioase.

Cele mai întâlnite afecțiuni în rândul copiilor

Potrivit medicului, cele mai întâlnite afecțiuni în rândul pacienților pediatrici, sunt cele actute. “De obicei, enterocolitele, infecțiile cu rotavirus, adenovirus, tot felul de viroze respiratorii, care sperie părinții pentru că micuțul face febră și este apatic”, spune dr. Tarcea.

Medicul are și un sfat pentru părinți: “Fiind și eu părinte, pot să înțeleg cum mamele se sperie. De cele mai multe ori, după cum spuneam, la copii afecțiunile sunt virale. De obicei, trec cu multă hidratare și tratament simptomatic. Mamele ar trebui să înțeleagă, în primul rând, că, atunci când copilul este bolnav, să nu îl forțeze să mănânce. El trebuie să se hidrateze. În plus, să-i dăm un pic de timp și bolii să-și facă cursul și nu chiar la prima febră să fugim cu el la Urgențe”.

Cum e la RMN

Medicul mai mărturisește că la RMN Diagnostica Sibiu a găsit o echipă deschisă și atentă la nevoile medicilor și a pacienților.

În ceea ce privește sistemul medical din România, spune că țara are numeroase programe și echipamente utile, dar că ar fi nevoie în Pediatrie de programe prin care tranziția pacientului pediatric la cel adult să se facă mai ușor.

“Este destul de grea această tranziție. Într-un fel este tratat pacientul pediatric, în alt fel cel adult. Cred că ar trebui un pic mai bine pusă la punct comunicarea dintre medicul pediatru și medicul de adult”, spune dr. Tarcea.

Când nu e în halatul alb…

… dr. Ioana Maria Tarcea preferă să petreacă timpul cu familia. Are o fetiță de trei ani și jumătate și un băiețel de șapte ani.

“Aș spune că fetița m-ar moșteni. Se joacă cu un set ce conține și stetoscop, consultă păpușile, dar și pe mine”, spune medicul.

În plus, iubește plimbările în aer liber, ieșirile în parc și activitățile relaxante.

“În viitor, nu îmi doresc decât sănătate. În plan profesional, vreau să îmi fac în continuare datoria, adică să reușesc să tratez pacienții ca acum, cu empatie”, adaugă dr. Tarcea.

De altfel, dacă ar fi să o ia de la capăt în drumul profesional, dr. Tarcea ar alege aceeași cale, Pediatria.

“Pacienții pediatrici sunt cei mai sinceri pacienți!”, conchide dr. Tarcea.

RMN Diagnostica Sibiu se află pe strada Someșului, nr. 19, iar informații suplimentare pot fi aflate apelând numerele de telefon⠀0269243121 / 0269243135, accesând site-ul www.rmn-diagnostica.ro sau trimițând un mail la sibiu@rmn-diagnostica.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.