VIDEO| Sadu, în plină dezvoltare. Primarul Valentin Ivan explică situația șantierelor din comună

Comuna Sadu are în plină desfășurare șantiere, în diferite domenii, de la lucrări la străzi și rețele de canalizare, până la construcții de unități de învățământ.

Ne-am aflat astăzi la Sadu, unde primarul Valentin Ivan ne-a însoțit într-un tur al șantierelor, povestind stadiul acestora.

Startul l-am dat, așa cum se vede și în imagini, la noul sediu al Primăriei Sadu.

“Bine ați venit! Ne aflăm la noul sediu al Primăriei, “cauzat” de multiplele șantiere pe care comuna Sadu, prin Primărie și Consiliu Local, le are în derulare în această perioadă. O să facem o scurtă vizită la șantiere avute”, a spus primarul comunei Sadu.

Ulterior, primarul s-a echipat și am pornit împreună către primul șantier, deschis la Biblioteca Comunală Sadu.

“Ne aflăm la șantierul clădirii Bibliotecii – un șantier deschis în cadrul proiectului mare de reabilitare și anvelopare moderată a clădirilor publice. Etapele de lucru sunt structurate pe priorități, conform graficului. Avem realizată toată cablarea legată de instalațiile curenților slabi, termice, instalațiile electrice. Suntem în faza de continuare a lucrărilor legate de structura de rezistență pentru arhitectură. Așadar, prima etapă a lucrărilor de aici este aproape finalizată. O să trecem la etapa de rezistență, de arhitectură, ceea ce înseamnă că vom înlocui toată șarpanta exterioară de pe clădire, după care vom intra înăuntru pentru anvelopare moderată, înlocuirea ferestrelor și izolație”, a spus Valentin Ivan.

De aici, am pornit către sediul Primăriei comunei Sadu. Lucrările au început în 17 martie.

Sediul Primăriei a intrat într-un proces amplu de reabilitare moderată, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Ne-am oprit în Biroul Agricol. “Aici o să vedem că și se lucrează tot pe linia curenților slabi, de cablare în mod special. Se lucrează și la încălzire. În toată clădirea se fac aceste operațiuni”, a spus primarul Valentin Ivan.

Lucrările vor consta în: izolare termică performantă pentru un consum redus de energie; înlocuire tâmplărie (uși exterioare și ferestre) pentru eficiență energetică sporită și răspuns aviz Direcția pentru Cultură; sistem modern de ventilare cu recuperare de căldură; montare pompe de căldură – energie mai curată și eficientă; corpuri de iluminat economice pentru un consum redus de electricitate; înlocuire învelitoare șarpantă (înlocuit tablă cu țiglă mică); realizarea instalației pentru stingerea incendiilor și a scării de evacuare în caz de incendiu; modernizarea spațiului tehnic.

În toamnă, copiii vor intra într-o grădiniță nouă

Am ajuns apoi la șantierul de la Grădinița nouă, cu program prelungit, un proiect  care se derulează prin Compania Națională de Investiții. “În această perioadă, au loc lucrările ce sunt în sarcina noastră, a autorității publice locale, respectiv la conectarea branșamentelor de utilități, apă, canalizare, energie electrică, pentru întreaga clădire. Avem un grad de realizare de 40% din întreg graficul asumat. Credem că în două săptămâni vom finaliza această lucrare, pentru ca după Paști antreprenorul general să vină să finalizeze lucrarea. Ulterior, în maxim două luni ne-am dori să demarăm procedurile de acreditare, iar Grădinița să fie deschisă în anul următor, când începe școala”, a spus Valentin Ivan.

Lucrări la rețele

De aici, am ajuns pe strada Cisnădiei.

“Suntem la execuția canalului colector, care duce către Tocile. Este foarte important să fac mențiunea că acest canal colector va capta toată canalizarea menajeră de la Tocile, care va fi transportată la stația de epurare Sadu. Este primul tronson executat pe strada Cisnădiei, respectiv pe DJ 106C”, a spus Ivan.

Ulterior, am fost și pe strada Stejarului.

“Și aici se execută lucrări la canalul colector stradal și racordul pentru toate gospodăriile populației. Ne ducem cu extinderea până la propunerea noastră de continuare a Străzii Stejarului, ceea ce înseamnă că vom asigura utilitățile pentru tot arealul intravilanului din zona Tocile”, a explicat primarul.

Ultimul popas a fost pe strada Văii, unde avea loc chiar o verificare a lucrărilor de instalație.

„Aici este o operațiune mai specială. Canalul stradal este executat, iar astăzi facem inspecția tehnică privind determinarea parametrilor de calitate ai lucrării”, a explicat Ivan.

„Acum realizăm inspecția video a unui segment de canalizare nou înființat. Filmăm și ne arată planimetria, distanța și eventualele defecte.  Așa arată interiorul conductei pe interior. Filmarea aceasta are rolul de a-i demonstra beneficiarului că segmentul este în parametri funcționali”, au explicat cei care efectuau această inspecție, alături de viceprimarul Ionuț Veștemean.

AICI detalii și imagini

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.