Comuna Râu Sadului, parte dintr-un proiect european privind viitorul pajiștilor montane

La finalul lunii martie, autoritățile locale din Râu Sadului, alături de parteneri, s-au reunit pentru a discuta despre viitorul pajiștilor montane. A fost vorba, de fapt, despre cea de-a doua întâlnire a Consiliului Consultativ Local al Demonstratorului Râu Sadului, parte din proiectul european „MountResilience” – o inițiativă care sprijină adaptarea regiunilor montane europene la schimbările climatice.

Întâlnirea din 28 martie a fost găzduită de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu și a adunat laolaltă instituții și organizații, printre care ULBS, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie, Primăria comunei Râu Sadului, Consiliul Județean Sibiu, GAL Mărginimea Sibiului, Sobis Solutions SRL, Primăria Orașului Săliște, Social Finance Association și Holland Farming Agro SRL.

“Ne bucurăm că facem parte din acest proiect european, ce constituie un demers de importanță majoră pentru viitorul comunităților montane. Această întâlnire a demonstrat încă o dată că, în cadrul unui parteneriat puternic între administrație locală, specialiști, parteneri din mediul academic și privat, putem construi soluții viabile pentru adaptarea la schimbările climatice. Discuțiile au reprezentat pași concreți spre un model sustenabil pentru a ne valorifica resursele locale și, totodată, a ajuta tinerii fermieri. Mulțumim tuturor partenerilor ce cred în potențialul comunei Râu Sadului și care aleg să se implice în viitorul regiunilor montane!”, a spus Daniel Minea, primarul comunei Râu Sadului.

La eveniment au luat parte și fermieri, respectiv tineri ce activează în acest segment, respective al dezvoltării pajiștilor montane.

“Reprezentând cu mândrie Social Finance Association (Grupul ADV România), Angela Achitei și Elena Sobieski au contribuit la discuții strategice despre viitorul proiectului și sustenabilitatea soluțiilor propuse. Rolul lor? Să identifice mecanisme de finanțare socială care pot duce mai departe impactul MountResilience, alături de partenerii de la FEBEA – European Federation of Ethical and Alternative Banks. Una dintre ideile promițătoare dezbătute: înființarea unei cooperative locale, un model sustenabil care ar putea atrage resurse și replica soluția dezvoltată în alte regiuni montane din România și din UE”, arată Social Finance Association.

“MountResilience” reunește 47 de parteneri din 12 țări europene și este o adevărată platformă de inovare și impact colectiv în lupta pentru reziliență climatică. Proiectul este finanțat de CINEA, prin programul HORIZON Innovation Actions.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.