Rețete de post din Dumbrava minunată

Este weekend-ul când în Muzeul satului sibienii suhnt chemați la „Floriile în Dumbrava minunată”, eveniment care aduce împreună gospodine din mai multe localități din Oltenia de sub munte, care pregătesc bucate de post.

Printre gopodine se află Mucenica Zaharia, din comuna Cernișoara, județul Vâlcea, care a venit la Floriile în Dumbrava minunată să ne arate cum se pregătesc ciorba de dragavei, sarmale de nucă, făsui slăit,  mâncare de prune uscate și mălai dospit. Adică niște bucate de post, mai ceva decât la mama acas’!

„Ciorbă de dragavei: Ingrediente: 1 kg dragavei frunze; 1-2 cepe; 1 morcov mare; 1 păstârnac; 1 sfert țelină; 1 ardei capia; 2-3 linguri bulion; 1 mână orez; 1 linguriță boia ardei dulce; 2-3 linguri de ulei; 1 legătură mărar; 2 foi dafin; sare; piper. Mod de prepare: se spală frunzele de dragavei în 2-3 ape și se lasă la scurs, apoi se toacă mărunt. Dragaveiul tocat se pune la fiert împreună cu legumele tăiate, orezul și foile de dafin. După ce dragaveiul și legumele sunt fierte se adaugă bulionul, condimentele și mărarul mărunțit. Se poate acri cu oțet.

Sarmale de nucă: Ingrediente: 0,5 kg nucă măcinată; 200 gr. orez; 200 gr. soia granulată; 2-3 cepe; 1 morcov mare; 2-3 linguri pastă de roșii; 200 ml ulei; sare; piper; foi de dafin; foi de varză murată. Mod de prepare: se călesc în ulei legumele, orezul și granulele de soia; peste acestea se picură din când în când și puțină apă; după călire se lasă la răcit și se adaugă nuca, pasta de roșii și condimentele, iar apoi se omogenizează; la final se învelește umplutura în foile de varză murată și se pun la fiert la foc domol până sunt gata.

Făsui slăit: Ingrediente: 1 kg făsui (fasole) bob; 2-3 cepe; 5-6 căței usturoi; 200-250 ml ulei; 3-4 linguri de pastă roșii; sare; piper; foi de dafin; 1 legătură pătrunjel verde: Mod de preparare: boabele de făsui se lasă la înmuiat cu seară înainte pentru a fierbe mai ușor. A doua zi se pune la fiert cu 1 ceapă și foile de dafin. După fierbere se lasă la răcit, apoi se adaugă usturoiul mărunțit, condimentele și puțin ulei. Pentru prăjeală se călește ceapa în ulei și puțină apă, după care se adaugă bulionul. La sfârșit se pune în farfurii și se primenește cu prăjeala din ceapă și pastă de roșii peste care se presară pătrunjelul tăiat mărunt.

Mâncare de prune uscate: Ingrediente: 1 kg prune uscate; 1 mână de orez; zahăr (după gust);  1 plic zahăr vanilat; 5-6 linguri amidon de porumb. Mod de preparare: se spală prunele uscate în apă rece, după care se pun la fiert. După ce dau în fiert se adaugă și orezul. Se drege cu amidon bătut cu apă rece. La sfârșit, după un clocot se potrivește gustul cu zahăr și zahărul vanilinat.

Mălai dospit: Ingrediente (pentru 1 mălai/o turtă); 1 kg făină; 250 gr. mălai; 1 linguriță de sare; 1 cubuleț drojdie; 2 linguri de zahăr; apă. Mod de preparare: se pregătește mămăliga, după care se rupe în bucăți mari și se lasă la răcit. Între timp se frământă maiaua din făină, sare, zahăr și drojdie. Se amestecă mămăliga cu maiaua. Se adaugă făină până se obține consistența dorită. Se dă forma dorită și se drege cu un cir cu oțet de prune, se înțeapă cu furculița și se introduce în cuptor pentru coacere”, au transmis reprezentanții Muzeului Astra.

Evenimentul are loc sâmbătă 12 aprilie și duminică, 13 aprilie, între orele 09,00-17,00.

Sursa foto: facebook Muzeul ASTRA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.