
“Viftania frumos nume/ Poate să-l laude-n lume/ Că a dobândit mult bine/ Dinte raze, dintre sine”, au cântat astăzi sute de copii pe străzile din Rășinari. Aceștia au participat, alături de preoții comunei, cadre didactice și oficialități, la Procesiunea “Viftania”, din Sâmbăta lui Lazăr. Tradiția este veche de peste două secole și presupune culegerea de ramuri de salcie, pe “Versul lui Lazăr”, un cântec religios care ne amintește de minunea Învierii lui Lazăr.
Astăzi, copiii din Rășinari s-au îmbrăcat românește și s-au îndreptat din centru, în alai, cântând, spre ieșirea din Rășinari, spre Sibiu. Din cauza frigului, traseul a fost scurtat, iar ramurile le-au luat din zona tramvaiului.
“Astăzi se merge în Procesiune alături de copiii de la cele două școli și oamenii de la cele trei biserici, pentru a aduna ramuri de salcie și a cânta “Versul lui Lazăr”. Crenguțele vor fi duse la cele trei biserici, iar mâine vor fi sfințite și date credincioșilor. Tot timpul, aici, în Sâmbăta Floriilor, se ține acest obicei. E de când mă știu. A fost o perioadă în care a fost întrerupt, dar din anii ’90 s-a reluat. Toată lumea așteaptă această zi!”, a spus Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.
Copiii au fost fericiți că au luat parte la acest eveniment.
Un număr mare de participanți a fost și din partea Ansamblului “Călușerii” din Rășinari.
“Pentru mine, este o bucurie că în fiecare an încercăm să ducem tradiția mai departe. Cântăm Viftania”, a spus Bogdan Berindei, membru al Ansamblului.
„În fiecare an ne strângem cu toți copiii din Ansamblu să mergem după salcii, la Viftania. (…) Ne bucurăm că timpul a ținut cu noi și nu a plouat, pentru a putea veni. O să o facem mereu cu drag!”, a spus și Marioara Țichindelean, instructoare a Ansamblului.
Toate cele trei parohii din Rășinari s-au alăturat acestei Procesiuni.
Pr. Avram Ioan a declarat: „E o tradiție foarte frumoasă, o Procesiune numită Viftania, care reprezintă drumul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de la Betania până la Ierusalim, însoțit de sfinții săi, mucenici și apostoli”.
Acesta are și un mesaj pentru credincioși: “Le doresc o săptămână binecuvântată, o Săptămână Mare binecuvântată, în care să ne pregătim cu toții mai mult duhovnicește, pentru a întâmpina Sfânta Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos”.
Participanții au fost așteptați în centrul comunei cu suc, cozonac și covrigei, drept răsplată că duc tradițiile mai departe.
Sălciile culese ajung la cele trei biserici, iar mâine vor fi sfințite și dăruite credincioșilor.































