
Asociația Pro Infrastructură a făcut publică, în premieră națională, prima filmare aeriană continuă între tunelul Poiana și capătul lotului de lângă Tigveni, “prin care monitorizăm lucrările și studiem traseul pe aproximativ două treimi din totalul celor 37,4 kilometri ai Secțiunii 3 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești dintre Cornetu și Tigveni”, după cum arată Asociația.
“Începem în dreptul portalului sudic al tunelului Poiana. Zburăm pe tronsonul cel mai dificil până la cariera de piatră Sălătrucu. Urmează o dublă traversare a Râului Topolog și ajungem la Șuici unde se termină singurul sector autorizat, 11,7 kilometri (albastru deschis pe harta noastră interactivă). Continuăm, croșetând de-o parte și de la alta a Topologului unde autostrada va avea numeroase poduri. La Cepari dăm o tură pe deasupra organizării de șantier a celor de la WeBuild și sosim într-un final la Tigveni, unde lucrează Porr. Ca să înțelegeți stadiul actual și când vom putea circula pe întreg lotul, haideți să analizăm detaliile birocratice. Contractul pentru cei 37,4 km a fost semnat cu italienii de la WeBuild în 01.08.2022 la prețul de 5,33 miliarde lei fără TVA, a primit ordin de începere în 01.02.2023 și prevede 12 luni de proiectare și 45 de execuție. Am adunat deja mai bine de un an de întârziere în faza de proiectare. Vor fi 5 etape de emitere a autorizației de construire (AC). Prima a fost dată în Ajunul Crăciunului 2024 pe o distanță de 11,7 kilometri, de la tunelul Poiana lung de 1,78 km (inclusiv) și până în dreptul localității Șuici. Antreprenorul a depus documentația aferentă celei de-a doua AC pe care o așteptăm în curând: conține 5 structuri, o polată și ecoductul Cornetu despre care v-am vorbit acum câteva zile. Greul de-acum începe. Etapele III, IV și V de emitere a autorizației de construire așteaptă exproprierile suplimentare dar și revizuirea acordului de mediu care stă după vecinii de la Mapa. Se pare că turcii se descurcă greu și cu mapa și cu sapa fiindcă sunt foarte întârziați cu documentația necesară. Nu se pot face două revizuiri concomitente ale acordului de mediu pe același proiect, Autostrada Sibiu-Pitești”, arată reprezentanții Asociației.
Conforma acestora, colac peste pupăză este modificarea de traseu în lungime de 2,33 kilometri din zona balastierei Sălătrucu, aferentă ultimei etape de autorizare, unde avem mai multe întrebări decât răspunsuri. La vest este un munte de vreo 800 metri altitudine, iar la est sunt casele oamenilor.
“Există și o veste bună: este front de lucru, la care se adaugă ce va veni în curând cu a doua AC, suficient cât antreprenorul general WeBuild să demonstreze ce poate. A atacat complet treimea de 11,7 km unde are undă verde, cu excepția anterior-amintitei modificări de traseu. La tunel cei de la Zublin pregătesc portalul pe unde va intra la forat TBM-ul. Decente rezultate în teren, cu AC emisă în Ajunul Crăciunului și o iarnă care abia acum se termină. Dacă în 2025 se vor rezolva (mare parte din) problemele birocratice amintite, dacă nu vom avea surprize majore cu versanții care nu stau locului și italienii de la WeBuild vor decide să-și respecte blazonul, tragem nădejde că la final de 2029 se va deschide circulația între Cornetu și Tigveni, în cel mai optimist scenariu. Însă tergiversarea blocajelor birocratice, sincopele tehnice și contractuale generate de alunecările de teren, lucrările deosebit de complexe și/sau o reaprindere a neînțelegerilor dintre WeBuild și autorități pot genera întârzieri suplimentare care vor împinge inaugurarea (mult) în anul 2030”, transmit aceștia.