VIDEO| Câinii Centrului Chinologic și-au început „serviciul” la Aeroportul Sibiu. Pasagerii, testați de echipele canine

Începând de astăzi, cei cinci câini ai Centrului Chinologic Sibiu, antrenați să depisteze virusul SARS-CoV-2, și-au început „serviciul” în Aeroportul Internațional Sibiu. Proiectul pilot de identificare a persoanelor infectate cu COVID-19 este realizat cu ajutorul echipelor canine special antrenate în Centrul Chinologic al MAI de la Sibiu, iar timp de 60 de zile pasagerii care tranzitează AIS vor fi testați gratuit de cei cinci noi „angajați”.

Echipele canine, care au participat la un program special de pregătire în cadrul Centrului Chinologic din Sibiu, s-au alăturat, pentru o perioadă de două luni, personalului din Aeroportul Internațional Sibiu pentru detectarea persoanelor care sunt infectate cu virusul SARS-COV-2, pe fluxul de intrare în țară.
„Sunt convins că va fi o măsură eficientă, iar ea va fi pusă în practică printr-un parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu, personalul de specialitate medical fiind cel care va oferi îndrumare pasagerilor confirmați în urma unui test rapid pentru infecția Sars-Cov-2, pentru ceea ce vor avea de făcut în continuare, chiar din aeroport. România este printre puținele țări care au reușit să dreseze câini în acest sens și sunt sigur că persoanele care obișnuiesc să călătorească în străinătate s-au mai întâlnit cu astfel de echipe canine. Vă asigur că dresajul este unul special, iar câinii polițiști nu pun în pericol viața nimănui! Ei sunt însoțiți permanent de conductorii lor cărora le semnalează atunci când simt prezența virusului. Îi felicit pe instructorii Centrului Chinologic din Sibiu pentru munca pe care au depus-o, pentru realizarea acestui tip de dresaj inedit, pentru pregătirea acestor echipe canine care vor fi printre dumneavoastră, pentru dumneavoastră!”, a transmis Lucian Bode, ministrul de Interne.

Cum se desfășoară testarea

Leonard Bîlă, directorul Centrului Chinologic Sibiu, a explicat că în acest proiect au fost înscriși șase câini, dar, din cauză că unul dintre ei „a avut ceva probleme”, au rămas doar cinci. Aceștia și-au început antrenamentele la începutul acestui an, iar din 17 iulie sunt noii „angajați” ai AIS.

Procedura efectivă constă în prezența echipajului canin pregătit pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2, alături de însoţitori, la punctul de intrare în țară. În cazul în care un pasager este depistat de un câine polițist ca fiind suspect să fie infectat, acesta va fi testat gratuit cu test rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, de către personalul Direcției de Sănătate Publică Sibiu sau personalul medical existent la nivelul Aeroportului. Dacă testul rapid va fi pozitiv, atunci reprezentanții instituțiilor responsabile vor acționa în consecință. În cazul în care nu se confirmă suspiciunea de infectare, pasagerul îşi continuă călătoria.

„Pasagerii trec printr-un spațiu amenajat special pentru acest scop. Pasagerul este scanat, verificat de câine în momentul în care trece, va aștepta 7-10 secunde în acel spațiu dedicat, moment în care câinele detectează mirosul specific infectării cu COVID și semnalează instructorului. Persoana respectivă este condusă către reprezentanții DSP Sibiu și se iau măsurile legale, cu acordul său. Se efectuează teste rapide gratuite. Astăzi nu a fost nicio persoană infectată. Am avut în jur de 110 pasageri în 40 de minute, iar câinii nu sunt solicitați foarte mult. Ei vor face o pauză acum, ca să își refacă starea”, a mai spus Bîlă.

Ce spun pasagerii

Câinii se plimbă și printre pasagerii Aeroportului. Aceștia sunt familiarizați cu oamenii, cu copiii, și nu reprezintă un pericol pentru ei.
„O metodă foarte bună de a depista un posibil caz de infecție! Sunt de acord cu așa ceva!”, spune un tânăr pasager.
O fetiță, însoțită de tatăl său, a început să râdă în momentul în care unul dintre câini s-a apropiat de ea să o testeze.
„E un lucru bun, ceva nou. Foarte bine că se face. Și dacă e cineva bolnav automat merge în izolare… Nu m-au speriat câinii în niciun caz!”, afirmă un alt pasager.
Dacă pasagerul este infectat cu COVID-19, câinele îl urmărește.
„În mod normal, în condiții de laborator, când simte miros se așază, dar acum am început să schimbăm metodologia de lucru și începe să meargă, să tragă către persoana respectivă, să o urmărească, să fie interesat de ea. E subiect viu și se schimbă toate datele problemei”, a explicat Silviu Stan, agent șef principal în cadrul Catedrei de Dresaj și Pregătire Tactică.

Dacă pasagerii refuză testarea rapidă, autoritățile nu îi pot obliga să facă acest lucru.
„Dacă pasagerul refuză testarea, nu putem să îl obligăm să facă asta. O să fie în perioada următoare în vederea celor care trebuie să aplice legislația în acest domeniu, respectiv a DSP-urilor din județele respective. Eu cred că trebuie și responsabilitate din partea tuturor. Legal, deocamdată, nu avem ce face mai mult”, a spus Mircea Crețu, prefectul Sibiului.
De asemenea, Marius Gîrdea, directorul Aeroportului Sibiu, a precizat că pasagerii testați de echipele canine nu s-au arătat deranjați de această metodă inedită.
„Activitatea este una pozitivă. Din ceea ce am văzut, pasagerii s-au manifestat foarte ok, se opreau la indicațiile echipajului canin, nu a dat nimeni semne de nervozitate la acest proces. Sper să fie un succes!”, a spus directorul AIS.
Conform conducerii Centrului Chinologic Sibiu, după ce 60 de zile ale proiectului se vor stabili următorii pași. „După cele 60 de zile, după finalizare, vom trage concluziile și vom stabili pașii următori”, a spus Bîlă.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.