26 de meșteri din România, Ungaria și Republica Moldova se întrec la roata olarului, în weekend, la Sibiu

26 de olari din România, Republica Moldova și Ungaria își dau întâlnire în Muzeul din Dumbrava Sibiului, spre sfârșitul acestei săptămâni. Între 21-25 iulie, Muzeul ASTRA organizează cea de-a noua ediţie a Târgului „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău”, un eveniment în cadrul căruia se vor întrece la roata olarului în gătit reţete tradiţionale pe vatră deschisă, în vase de lut, patru zile din cele cinci, cât cuprinde evenimentul. Comisii de jurizare mixte, alcătuite din specialiști în olărit și gastronomie vor desemna cei mai buni olari şi bucătari-olari.

„La acest târg, fiecare olar trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas din colecţia Muzeului ASTRA, care se încadrează în tema stabilită la ediţia anterioară (ceramica de Zalău), apoi să decoreze vasul cu motive şi ornamente specifice, în faţa comisiei de jurizare. De asemeena, olarii trebuie să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu, decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu şi să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale zonei din care provin. Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica de Zalău. De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe publicul vizitator să cunoască beneficiile gătitului în vase de lut bine arse. Organizatorii vor încerca prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit şi de gătit în vasele realizate, ateliere experimentale de modelare și presare a lutului, decorarea și arderea ceramicii.”, a declarat Karla Roșca, șef secție Muzee Pavilionare.

Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Zalău” va începe miercuri, 21 iulie, la ora 9, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o conferinţă având ca temă ceramica de Zalău.

În patru zile din cele cinci în care este programat evenimentul, la Târgul de Țară din Muzeul în aer liber se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de modelare, presare a lutului și de decorare a ceramicii. Atelierul experimental de ardere a ceramicii va avea loc, sâmbătă, 24 iulie, la Gospodăria – atelier de olar Găleșoaia, județul Gorj, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

Tocană de căprioară, zeamă de pui și supă de varză, printre preparatele weekendului

Conform organizatorilor, demonstraţiile culinare se vor desfăşura tot la Târgul de Țară în perioada 22 – 23 iulie, începând cu ora 10. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă, reţete tradiţionale româneşti, maghiare şi moldovenești precum: babgulyás unguresc, tocană de vită cu tarhon și paste, tocană de căprioară, ciorbă țărănească, gulaș cu găluște, gulaș secuiesc, tocănița olarului cu vin roșu, gulaș cu fasole boabe, zeamă de pui, tocăniță țărănească cu legume cu carne, fasole moldovenească cu afumătură, mămăliguță și castraveți murați, supă de varză, tocăniță de pui cu tarhon.

Sâmbătă, începând cu ora 14, publicul poate să deguste până la epuizarea porțiilor tocăniță ungurească de vițel și gulaș cu fasole boabe, iar duminică tocăniță ungurească de vițel și gulaș cu carne de porc.

Sâmbătă, de la ora 20, atmosfera va fi întreținută de Nightlosers Band, care va încânta publicul cu un recital muzical pe ritmuri de ethno și blues.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.