Jocul Cetelor de Juni de la Săliște, „învins” de pandemia de coronavirus și în acest an

În cea de-a patra zi de Crăciun, de sute de ani, cetele de juni din Mărginimea Sibiului se adună la Săliște pentru a-și prezenta jocurile populare pe care le-au moștenit de la bunici și străbunici. De doi ani, însă, tradiția a fost întreruptă, din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, nici astăzi nu a fost posibil evenimentul, însă autoritățile locale din Săliște speră ca de anul viitor datina să revină la normalitate.

În fiecare an, după Crăciun, junii din Mărginimea Sibiului îşi etalau cu mândrie costumele populare cu particularităţile localităţii de provenienţă. Junii şi junesele lor se întreceau în cântec şi joc popular pastoral.
Astăzi, ar fi trebuit să aibă loc o nouă ediție a sărbătorii. Din păcate, însă, nu a putut fi posibilă, din cauza COVID-19.
Autoritățile locale ale orașului Săliște speră ca, de anul viitor, lucrurile să reintre în normal, iar tradiția să poată fi continuată așa cum a fost lăsată cu secole în urmă.
Sărbătoarea întâlnirii cetelor de juni din Mărginimea Sibiului este veche de sute de ani. Aceasta a fost întreruptă aproape 20 de ani, în vremea comunismului. Din anul 1968, obiceiul s-a derulat fără pauză, până acum doi ani. Nici în 2020, nici în 2021, junii nu s-au putut întâlni în piața centrală din Săliște, din cauza pandemiei de coronavirus.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.