Astăzi, Europa și-a sărbătorit ziua. 9 Mai marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, ce a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Astăzi, în zi de sărbătoare, trei mari artiști ai muzicii populare din Sibiu și nu numai și-au transmis mesajele dedicate Europei. Pace, armonie și creștere i-au dorit aceștia Europei. Cei trei s-au aflat pe scena spectacolului „Europa cântă și dansează”, organizat de Consiliul Județean Sibiu, CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Cu acest prilej, artiștii au prezentat momente artistice din folclorul românesc, dar și jocuri și cântece din Ungaria, Germania, Bulgaria, Serbia și Italia.
Robert Târnăveanu: „În primul rând, pace, liniște, să trăim frumos!”
Robert Târnăveanu a mărturisit că îi dorește, în primul rând, Europei pace, liniște și frumusețe.
„Europei îi doresc în primul rând pace, liniște, să trăim frumos, să trăim uniți, să fim uniți. Să dea Dumnezeu pace în lume, în Europa, pace peste tot!”, a spus Robert Târnăveanu.
Acesta a cântat, printre altele, o piesă din folclorul Ungariei.
„De când organizăm spectacole de Ziua Europei și interpretăm din folclorul european, eu nu am trădat niciodată costumul și folclorul maghiar. Este singura piesă pe care o cânt de aproape 20 de ani. Noi de foarte mulți ani organizăm 9 Mai, Ziua Europei. Am învățat această piesă de mic copil, la Boarta, în sat și mi-a rămas în minte. E despre Rojica ce își plânge iubitul că pleacă în Armată”, a spus Robert Târnăveanu.
Răzvan Năstăsescu: „Să avem multe aniversări frumoase!”
Răzvan Năstăsescu a fost, pe scena BJ ASTRA, italian și îi urează Europei mai multă bunătate.
„Europei îi urez să fie mai bună, să se îmbunătățească din toate punctele de vedere, să existe o înțelegere între toți locuitorii ei, fie ei români, austrieci, nemți, italieni. Fac referire la Italia, pentru că am cântat un cântec italian, o canțonetă pe care am învățat-o la liceul de muzică și care mi-a rămas de atunci întipărită în minte. La Mulți Ani Europei, să avem multe aniversări frumoase și de acum înainte!”, a spus Răzvan Năstăsescu, colaborator al Junilor Sibiului încă din anul 2008.
Traian Stoiță: „Cred că la Sibiu dăm, încă o dată, dovadă de multiculturalitate, diversitate”
Spectacolul de la Biblioteca ASTRA a fost prezentat de îndrăgitul artist Traian Stoiță.
„La mulți ani tuturor europenilor! Ne bucurăm că azi, la Sibiu, am reușit să celebrăm ziua printr-un eveniment artistic cu totul deosebit, marca Junii Sibiului și Teatrul de Balet Sibiu. Ziua de 9 Mai își are rădăcinile într-un moment istoric, vorbim despre Declarația lui Schuman, acea propunere de colaborare politică ca războaiele să fie de neconceput. Au fost momente artistice care au pus în valoare și cultura altor popoare europene, ca Bulgaria, Serbia, Italia, Germania și Ungaria, dar nu am uitat nici de folclorul nostru românesc, aducând pe scenă și doi artiști dansatori din Spania și Portugalia, în „Romeo și Julieta Love Story”. Cred că la Sibiu dăm, încă o dată, dovadă de multiculturalitate, diversitate și acea frumusețe diversă care ne ține împreună! La mulți ani, Europa!”, a spus Traian Stoiță.