FOTO| Unde au stat la povești șefii Sibiului și despre ce au vorbit

Astăzi, a fost sărbătorită Ziua Națională a Lecturii. Conducători de instituții, actori, politicieni, reprezentanți ai autorităților locale și județene, dar și ai ONG-urilor au răspuns invitației Bibliotecii Județene ASTRA de a merge în școli și a sărbători alături de elevi această zi. Cei pentru care într-o zi de lucru timpul e foarte prețios au găsit răgaz pentru a deschide o carte și a le citi copiilor povești sau fragmente din proza dedicată celor mici. Unii au citit răspicat, altora le-a tremurat glasul de emoție, dar cu toții au intrat în atmosfera copilăriei și, pentru o scurtă perioadă, s-au reîntors în vremuri lipsite de griji, unde poveștile curg lin, bucurându-i pe prichindei.

Daniela Cîmpean: „O experiență minunată!”

Pentru președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, ziua de 15 februarie a fost ca o întoarcere în timp.
Întâlnirea cu elevii de la „Ioan Lupaș” din Săliște, alături de primarul orașului Horațiu Răcuciu, a fost una emoționantă, pentru că i-a amintit de copilărie, de copilăria copiilor ei și, citindu-le celor mici din cartea de povești, a retrăit unele dintre cele mai frumoase momente din viața sa de copil și de mamă.
„O experiență minunată, care mi-a întărit convingerea că Săliștea își merită renumele de „Satul fetelor frumoase și al țăranilor cu biblioteci” și că academicienii pe care i-a dat nu rămân singurii în istorie. Sigur, în această școală învață copii care le vor călca pe urme. Copiii mi-au spus despre poveștile pe care le-au citit ei și ce i-a impresionat în ele. Eu am fost impresionată să constat cât de bine au înțeles importanța lecturii, ascultându-le argumentele: „le dezvoltă vocabularul”, „le îmbogățește cultura generală”, „îi pregătește pentru viață”, „le dezvoltă gândirea”, „îi face pe părinții lor să fie mândri de ei”… Tot respectul pentru dascălii care le-au insuflat dragostea pentru lectură!”, a povestit, pentru Sibiul Azi, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Vlad Vasiu: „Am rămas foarte plăcut surprins!”

Consiliul Județean Sibiu a mai fost în „teren”, de Ziua Lecturii, și prin vicepreședintele Vlad Vasiu. Acesta a vizitat copiii de clasa I de la Școala Nr. 4 din Sibiu, cei mici impresionându-l pe vicepreședintele CJ prin lecturile pe care le aveau deja.
„Am rămas foarte plăcut surprins să le văd carnețele cu “cărți de citit într-o viață”, în care aveau și 40 de titluri de cărți și povești pe care le citiseră deja. Pot spune că acești copii chiar înțeleg și apreciază lectura clasică, din cărți tipărite, dar se folosesc și de avantajele pe care le oferă tehnologia”, a spus Vlad Vasiu.

Adrian Bibu: „Am întâlnit tineri frumoși și inteligenți, dornici să descopere lumea!”

Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a făcut, miercuri, o vizită la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Rășinari, unde a sărbătorit această zi alături de elevii claselor a VII-a și a VIII-a, cărora le-a citit povestea lui Aladin.
„Ziua Națională a Lecturii a însemnat o călătorie în minunata lume a cărților, alături de mine fiind elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Rășinari. Le-am citit, ei mi-au urmat exemplul și, împreună, am constat că lectura unește oameni. În Rășinari, satul lui Octavian Goga și Emil Cioran, loc în care-și doarme somnul de veci Mitropolitul Andrei Șaguna, am întâlnit tineri frumoși și inteligenți, dornici să descopere lumea. Iată, o pot face și prin intermediul cărților! Mulțumesc copiilor, primarului Bucur Bogdan și doamnei directoare Daniela Secu, pentru minunatele ore petrecute în compania cărților! Mulțumiri se cuvin și organizatorului, Biblioteca Astra Sibiu , managerului Razvan Pop, pentru performanța de a marca Ziua Națională a Lecturii în 40 de unități școlare din județul Sibiu”, a scris, ulterior, administratorul public al județului Sibiu.

Aventurile domnișoarei Modestia și ale Emmei, povestite de prefectul Sibiului

Prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu s-a alăturat inițiativei Bibliotecii ASTRA de a sărbători Ziua Națională a Lecturii în România alături de elevii clasei a II-a de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu.
Astfel, cei mici s-au lăsat purtați pe tărâmul poveștilor și au ascultat cu mare atenție aventurile domnișoarei Modestia și ale Emmei. La finalul lecturii „Domnișoara Modestia și cadourile misterioase”, elevii i-au spus prefectului ceea ce le-a plăcut cel mai mult și au redactat scrisori către autorul cărții, dar și către personaje.

Viceprimarul Alexandru Dumbravă: „Au fost foarte curioși!”

Viceprimarul Alexandru Dumbravă a petrecut Ziua Lecturii printre copiii claselor I de la Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” din Sibiu. Acesta a fost impresionat de curiozitatea ce îi caracterizează pe copiii de aici.
„Copiii au fost foarte curioși, iubesc poveștile și își doresc să li se citească. Unii dintre ei încep deja să-și citească singuri povestioare. Celor mai mulți dintre ei, mamele sunt cele care le spun povestea de seară”, a spus Alexandru Dumbravă.

Ciprian Ștefan: „I-am provocat să citească toată cartea acasă!”

Șefii instituțiilor de cultură s-au alăturat, de asemenea, inițiativei Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
De pildă, Ciprian Ștefan, managerul CNM ASTRA, le-a citit două capitole din „Crăiasa Zăpezii” elevilor de clasa a IV-a A ai Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Sibiu, lansându-le, la final, și o provocare.
„I-am provocat să citească toată cartea acasă, iar când termină povestea să vină, alături de doamna învățătoare, în Muzeu. Vom discuta povestea și o să îi aștept cu o surpriză. Au fost foarte prinși de lectură, contează mult tonalitatea și modul în care simți povestea. Am avut noroc că elevii erau parte dintr-o clasă ce participă la cercuri de lectură, la concursuri. Foarte emoționant! Nu am mai intrat de mult timp într-o sală de clasă. Am fost emoționat! Când vorbesc în fața specialiștilor în cultură, publicului, nu am emoții, dar acum chiar am avut, în fața celor mici, pentru că a trebuit să le transmit un mesaj legat de importanța lecturii. M-am străduit!”, a spus, pentru Sibiul Azi, Ciprian Ștefan.
Întrebat dacă a avut „antrenamentul” lecturii de acasă, alături de copiii săi, managerul Muzeului ASTRA a răspuns că nu le citește fetelor sale, ci le oferă propriul exemplu.
„Încurajez fetele să citească ele! Eu doar le povestesc câte ceva. Le oferim propriul exemplu, să ne vadă că citim. Dacă mă văd că citesc eu, citesc și ele!”, a spus Ciprian Ștefan.

Și Ovidiu Baron, director adjunct al Muzeului ASTRA, și-a petrecut această zi printre copii, la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Șelimbăr.
„De „Ziua Națională a Lecturii” am citit pentru și am stat de vorbă cu copii curioși și creativi de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Șelimbăr. O inițiativă foarte bună a Bibliotecii Județene ASTRA!”, a spus Ovidiu Baron.

Cristian Lupeș: „Îi așteptăm pe cei mici și la Filarmonică, la concertele noastre educative și la atelierele de creație!”

Și Filarmonica de Stat Sibiu a sărbătorit această zi alături de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.
Dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii, a participat astăzi la activitatea educațională cu scopul de a-i încuraja pe copii să se aventureze cât mai des în universul minunat al cărților. Directorul instituției culturale și-a amintit de copilărie, citind povestea lui Pinocchio, la Liceul de Arte.
„Mulțumesc pentru invitație Bibliotecii publice sibiene! Împreună cu elevii clasei a IV-a de la Liceul de Artă Sibiu, am citit «Pinocchio», povestea care ne învață, de fapt, că nimic nu este imposibil și că niciodată nu trebuie să încetăm a ne urma visul. Îi așteptăm pe cei mici și la Filarmonică, la concertele noastre educative și la atelierele de creație”, a spus Cristian Lupeș.

Actorii de la Teatrul „Gong”: „Copiii au fost încântați. Le-a plăcut! Au râs cu noi, au cântat și au aplaudat!”

Doi actori de la Teatrul „Gong” au ales să își petreacă Ziua Lecturii la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Eliza Păuna și Charlie Fălămaș i-au bucurat pe micuții clasei a I-a A cu poezii de Carmen Tiderle și Shel  Silverstein și cu cântece.
„Am jucat la Teatrul „Gong” spectacolul „Hermann visează” și, după spectacol, am fost cu colega mea Eliza Păuna la Colegiul O.Goga. Am citit poezii din Carmen Tiderle și am cântat. Copiii au fost încântați. Le-a plăcut! Au râs cu noi, au cântat și au aplaudat!”, a povestit Charlie Fălămaș.

„Împreună cu colegul meu Charlie Fălămaș le-am citit copiilor poezii din volumele ‘Acolo unde nu mai e trotuar’ de Shel Silverstein și din ‘Marele Acoperiș’ de Carmen Tiderle. Poeziile au fost acompaniate și de momente muzicale. Copiii s-au distrat foarte tare. Lectura a fost interactivă, surprinzătoare, amuzantă. Am încercat să cuprindem subiecte cât mai haioase din viața copiilor și din realitatea lor înconjurătoare și mai puțin didactice, am încercat să le arătăm că poezia se poate citi și în ritmuri de rap sau împreună cu cel mai bun prieten, sau în șoaptă, sau printre hohote de râs. Îi încurajăm pe copii să se apropie de lectură cu curiozitate, relaxare și voie bună”, a spus Eliza Păuna.

Răzvan Pop: „Copiii au fost tare energici!”

Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, instituție ce a lansat această inițiativă de Ziua Lecturii, a vizitat Grădinița „Elefănțelul Curios” din Sibiu, unde s-a bucurat de o primire plină de energie din partea celor mici.
„Ideea noastră a fost aceea de a atrage lumea spre citit și de a reminti necesitatea lecturii. Tocmai de aceea, i-am provocat pe oamenii Sibiului, ai comunității, să participe la ideea noastră. Ne bucurăm că a fost o participare numeroasă, că ne-au acceptat invitația și am reușit să bucurăm atât de mulți copii! Eu am citit astăzi, alături de prichindeii de la „Elefănțelul Curios”, două povești cu arici și iepurași, ale căror teme au abordat valorile bunei creșteri și importanța prieteniei. Au fost tare energici! Am povestit mult cu ei, au fost deschiși și mă bucur că am reușit să sărbătorim Ziua Lecturii împreună!”, a spus Răzvan Pop, directorul BJ ASTRA Sibiu.

Cine au fost protagoniștii zilei

Anul acesta, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, Biblioteca ASTRA a fost prezentă în mijlocul comunității sibiene. Bibliotecarii astriști au desfășurat sesiuni de lectură în spațiile Bibliotecii, la Compartimentul pentru Copii și Tineret, situat în sediul central, și în filialele din cartierele sibiene, precum și în școlile din municipiul și județul Sibiu. La invitația Bibliotecii de a derula aceste acțiuni în comunitate, au decis să se alăture o serie de personalități din spațiul socio-cultural și profesional sibian, precum și reprezentanți ai administrației locale, județene și ai societății civile: Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, Mircea Crețu, prefectul Județului Sibiu, dl. Alexandru Dumbravă, viceprimar al municipiului Sibiu, Carmen Chiș, Şef Serviciu Cultură, Sport și Turism din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Monica Adriana Munteanu, Inspector Școlar Adjunct, Valer Simion Cosma, directorul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Ciprian Ștefan, manager al CNM Astra, Ovidiu Baron, director adjunct al CNM Astra, Radu Vancu, scriitor și universitar sibian, Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu, Camelia Proca, director al Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Ana-Maria Micu, fondatoarea Asociației „Mâini Unite”, actorii Codruța Vasiu și Adrian Neașcu de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, actorul și regizorul Bogdan Sărătean, actorii Eliza Păuna și Claudiu Fălămaș de la Teatrul „Gong” Sibiu, actorul Lucian Dragotă și baschetbalistul Rareș Uță, component al echipei CSU Sibiu.
Începând cu anul 2022, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.