Ce investiții s-au făcut, în ultima vreme, în Ocna Sibiului. Primarul Claudiu Predescu: „Obiectivul meu e ca, la sfârșitul celui de-al doilea mandat, să nu mai fie în oraș nicio străduță neasfaltată!”

Ocna Sibiului este centrată pe dezvoltare, iar investițiile derulate de autoritățile locale în ultima vreme au ajutat orașul să crească și să ofere îndeosebi localnicilor condiții mai bune de trai. De asemenea, Ocna Sibiului continuă să evolueze și pe plan turistic, primarul Claudiu Predescu precizând că sezonul acesta se așteaptă doborârea unui record de vizitatori. Edilul a precizat, în cadrul unui interviu acordat Sibiul Azi, că o atenție sporită este acordată reeabilitării străzilor și că obiectivul său este ca, la sfârșitul celui de-al doilea mandat, să nu mai fie în Ocna Sibiului nicio străduță neasfaltată„.

 

Claudiu Predescu, primarul orașului Ocna Sibiului încă de acum cinci ani, a făcut o scurtă  trecere în revistă a investițiilor derulate în ultima perioadă.

„Imediat după ce am fost ales primar în 2016, am început cu reabilitarea zonei blocurilor din strada Băilor nr. 3, a aleilor, parcărilor și reabilitarea zonei din fața Capelei, care nu au fost reabilitate de la construcția lor. Am continuat cu modernizarea terenului multifuncțional de sport de la Școala mică sau Corpul 2 al Școlii Gimnaziale, din fondurile proprii ale orașuului. La reabilitarea terenului de sport am beneficiat și de o sponsorizare de 10.000 de euro din partea SC Polycontact SRL, singura fabrică care funcționează pe terenul administrativ al orașului nostru și cu care avem o colaborare foarte bună”, a precizat Claudiu Predescu.

Ulterior, autoritățile au pus accent pe modernizarea unor străzi care nu fuseseră asfaltate niciodată, printre ele numărându-se străzile Visei, Gheorghe Doja, Nicolae Bălcescu, Băieșilor de Jos, Podului, Salinelor și Lacului. De asemenea, una dintre cele mai importante artere ale orașului, strada Mihai Viteazu, a fost reabilitată. Primarul orașului amintește la acest capitol și despre strada Alămorului.

„Au fost diferite proiecte privind modernizarea acestor străzi, toate din fonduri proprii sau guvernamentale, prin PNDL 1 și PNDL 2, sau prin accesare de fonduri europene”, a explicat Predescu.

Proiecte importante

Pe lista autorităților locale s-au aflat, apoi, trei proiecte finanțate din fonduri europene, în valoare totală de peste 36 de milioane de lei, ce se află în prezent în diferite stadii. Acestea vizează amenajările peisagistice, de reabilitare a Bazei Sportive și întregire a zonei turistice.

„Nu am uitat nici cetățenii din Ocna Sibiului care dețin terenuri agricole și pentru care intabularea ar fi fost un efort semnificativ. Astfel, din totalul de 8.500 de parcele pe care le avem în extravilan, la ora actuală avem cel puțin jumătate intbulate prin programul finanțat de UE, în colaborare cu OCPI”, spune primarul orașului.

În ceea ce privește proiectul privind amenajările peisagistice, aici este cuprinsă și extinderea parcării de la intrarea în Ocna Sibiului, dinspre Sibiu. Turiștii au la dispoziție, când vin la baie în lacurile naturale, încă 250 de locuri de parcare.

„În acea zonă avem aproape 1.000 de locuri de parcare în prezent. Cu toate acestea, parcările nu sunt încăpătoare în weekend, când vin mii și mii de turiști din toate colțurile țării și nu numai”, a spus Claudiu Predescu.

Autoritățile pun accent pe dezvoltarea turismului, iar în 2021 spun că ar putea fi înregistrat un record în ceea ce privește acest domeniu. De obicei, în sezonul estival, Ocna Sibiului înregistrează aproximativ 200.000 de turiști. „Anul acesta cu siguranță va fi un record. Putem considera 2021 cel mai bun an din 2011 încoace, pentru că, atunci, zona de balneație a beneficiat de o reabilitare importantă pe fonduri europene și de atunci avem un termen de comparație. Încercăm mereu să îmbunătățim condițiile, să menținem la standarde de calitate cât mai ridicate”, a explicat Predescu.

În fiecare an, societatea care administrează zona lacurilor investește în zona turistică. Primarul precizează că, cel mai probabil, anul viitor se va investi în construirea a încă unui grup social.

Educația, în centrul atenției

În ceea ce privește domeniul educațional, autoritățile s-au axat pe reabilitarea și dotarea cu echipamentele necesare Școlii Gimnaziale, inclusiv a sălii de sport. În perioada când elevii au trebuit să susțină cursuri online, Primăria a achiziționat tablete pentru a le facilita accesul la educație.

„Ne-am centrat întotdeauna pe condițiile pe care le oferim elevilor când vine vorba de educație, ținând standardele procesului educațional cât mai ridicate. Ne-am preocupat tot timpul de echiparea unității de învățământ cu cele necesare, inclusiv de îmbunătățirea sistemelor de încălzire și ventilație”, a mai spus primarul.

Tot pentru bucuria copiilor, a fost inițiat un alt proiect finanțat prin fonduri europene și care cuprinde două locuri de joacă, unul în vecinătatea Lacului Verde, chiar la intrarea în localitate, și altul în imediata apropiere a blocului ANL, cuprinzând un un mic parc de aventură, tobogane, leagăne și un teren multifuncțional de sport.

Societatea Lacurilor Naturale Ocna Sibiului și-a extins activitatea

De câțiva ani, a fost înființată și societatea pe acțiuni Lacurile Naturale Ocna Sibiului, ce administrează zona de balneație. Aceasta funcționa și înainte de 2016, însă doar sezonier. După ce trecea vara, rămânea cu un singur angajat, respectiv directorul, deoarece compania nu mai avea activitate.

Claudiu Predescu a schimbat mersul lucrurilor, dezvoltând activitatea societății.

„I-am delegat societății activitatea de salubritate și întreținere a spațiilor verzi, dotând-o cu tractor, remorcă, utilaje pentru curățatul străzilor și deszăpezire. Ultima activitate o plătim doar pe orele prestate. Dacă nu ninge, nu avem ce plăti. E avantajos pentru noi!”, a spus Predescu.

Modernizarea a patru străzi și construcția unui nou centru cultural

Cât despre domeniul artelor, Ocna Sibiului se poate mândri, în curând, cu un nou centru cultural, care va fi finalizat, conform contractului, până în 30 iunie 2022. Acesta va găzdui Biblioteca Orășenească, o sală mare de spectacole, săli de expoziție și conferințe și birouri. Centrul va fi construit pe o suprafață de aproape 2.000 mp.

Construcția centrului cultural face parte dintr-un proiect integrat, în valoare de 10 milioane de lei, cuprinzând și modernizarea a patru străzi: De Mijloc, Piața Traian, Avram Iancu și Băilor.

Centru de zi pentru vârstnici, în Topârcea

În plan social, Topârcea, satul aparținător orașului Ocna Sibiului, va fi localitatea care va beneficia de un proiect finanțat din fonduri europene. Aici, vechea școală va deveni un centru social de servicii de zi pentru persoanele vârstnice.

„În virtutea bunelor relații pe care le avem cu Consiliul Județean, am reușit să modernizăm drumul care face legătura între Ocna Sibiului și Topârcea, satul aparținător. Și tot aici implementăm un proiect cu fonduri europene în clădirea vechii școli, care va deveni un centru de servicii de zi pentru persoane vârstnice. Proiectul se află într-un stadiu avansat, iar perioada de predare este martie 2022”, a explicat primarul orașului.

„Suntem pregătiți să aplicăm pentru obținerea de fonduri!

În continuare, edilul spune că are întocmite DALI-urile pentru alte proiecte menite să dezvolte orașul.

„Noi avem pentru toate celelalte străzi, străduțe, alei care au mai rămas neasfaltate întocmite deja DALI-urile. Deci, în orice moment se va deschide o axă de finanțare- fonduri europene, guvernamentale – suntem pregătiți să aplicăm pentru obținerea de fonduri. Obiectivul meu e ca, la sfârșitul celui de-al doilea mandat, să nu mai fie în Ocna Sibiului nicio străduță neasfaltată”, adaugă Predescu.

Reamintim că alte proiecte ale autorităților din Ocna Sibiului vizează și amenajarea primului parc de rulote din județ, precum și proiectul prin care se reabilitează Lacul Pânzelor și zona din jurul său, aici montându-se șapte aparate de pulverizare a apei sărate, pentru ca trecătorii să se bucure, gratuit, de ședințe de aerosoli.

„Ocna Sibiului merge pe un drum bun”

În final, primarul le mulțumește consilierilor locali care ajută la dezvoltarea orașului. „Sunt mulțumit de majoritatea consilierilor, apreciez faptul că îmi susțin proiectele care duc la o bună dezvoltare a orașului. Deși există colegi care se lasă conduși de interese personale sau politice, eu apreciez activitatea consilierilor care pun mai presus de orice interesul comunității. Consider că Ocna Sibiului merge pe un drum bun, către o dezvoltare durabilă și sănătoasă, în interesul cetățenilor”, conchide Claudiu Predescu.

 

Primul parc de rulote din județ ar putea fi amenajat la Ocna Sibiului. Primarul Claudiu Predescu: „Sperăm ca, într-un timp cât mai scurt, să semnăm contractul de finanțare!”

 

Primul parc de rulote din județ ar putea fi amenajat la Ocna Sibiului. Primarul Claudiu Predescu: „Sperăm ca, într-un timp cât mai scurt, să semnăm contractul de finanțare!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.